Üzleti tippek

Ombudsman vizsgálta az elnökválasztás cikkeit

A vezető amerikai liberális lapok közé tartozó The Washington Post ombudsmanja megállapította: az újság összességében véve a demokrata párti Barack Obama javára elfogult módon tudósított az elnökválasztási kampányról.

Deborah Howell, a hetedik legnagyobb, 620 ezres példányszámú lap olvasószerkesztője megállapította: az újságban az elmúlt egy év során sok kitűnő tudósítás látott napvilágot, az olvasók azonban joggal érzékeltek elfogultságot Obama irányában. Az ombudsman figyelemmel kísérte a választási kérdéseket, a jelölteket, az adománygyűjtési folyamatot bemutató cikkeket. Külön vizsgálta a címlapsztorikat, a szakértői véleményeket és a lapban közölt fotókat, mióta Obama június 4-én megszerezte a demokrata jelöltséget.

A The Washington Post a jelzett időszakban 32 szerkesztőségi cikkben méltatta Obamát valamely szempontból, a republikánus John McCainről csak 13 ilyen írást lehetett olvasni. Negatív cikk ellenben McCainről jelent meg több, 58, Obamáról csak 32. Végül Obama jelöltségét támogatta hivatalosan a lap szerkesztősége, és a konzervatív kolumnisták sem voltak oda McCainért.

Gyerekmunka és kétes kapcsolatok

Az ombudsman azt is megállapította, hogy a lap az újdonságot részesítette előnyben: a történelmi szerepű, a nagy párt által elsőként jelölt afroamerikai politikusról szólt több hír és fotó. Június 4. után 626 hír kapcsolódott Obamához, 584 McCainhez, a címlapon szereplő cikkekben 176-szor szerepelt a demokrata, 144-szer a republikánus jelölt. Nyár óta Obamának 311, McCainnek 282 fotóját közölte az újság.

Az ombudsman azt az általános olvasói panaszt is megerősítette, hogy a The Washington Post írásai döntően a közvélemény-kutatási eredmények nyomvonalát követték. Több kommentátor tollából remek elemzések jelentek meg, de kifogásolta, hogy a lap nem foglalkozott eleget Obama múltjának bizonyos kényes kérdéseivel. Így például nem tárták fel a szenátor középiskolai éveit, karrierjének kezdeti éveit Chicagóban, kapcsolatát Antoin „Tony” Rezkóval, akit idén elítéltek törvénytelen lobbizás miatt, és átsiklottak afelett is, hogy Obama, mint elismerte, tizenévesen drogozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik