Üzleti tippek

Visszafognak a háztartások is

A háztartások fogyasztása jövőre 3 százalék körüli mértékben csökken, részben a hitelfelvételi lehetőségek beszűkülése és megdrágulása, részben a recesszióból következő foglalkoztatáscsökkenés, valamint a reálbércsökkenés következtében - áll a Pénzügyminisztérium (PM) által közzétett, a konvergenciaprogram teljesítéséről szóló jelentésben.

A tárca honlapján közzétett elemzés szerint a beruházások a kedvezőtlen gazdasági környezet és a beszűkülő finanszírozási lehetőségek miatt – az EU-források növekvően pozitív szerepe mellett is – 2009-ben némileg mérséklődnek.

Jövőre az exportlehetőségek jelentősen csökkennek, a kivitel növekedése reálisan számolva csak megközelíteni tudja a 4 százalékot, míg az import bővülése a belső kereslet csökkenése miatt jóval elmarad az exportétól.

A tárca azzal is számol, hogy a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt a foglalkoztatottság 0,6 százalékkal csökken jövőre. A PM a következő időszakban elsősorban a kereskedelmi, a pénzügyi szolgáltatói, a vendéglátó szektorban és a feldolgozóipari exportra termelők esetében feltételez nagyobb mértékű elbocsátásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik