Üzleti tippek

Megszűnhet az AFP függetlensége

admin
admin

2008. 10. 28. 09:32

Aggodalmát fejezte ki az Újságírók Európai Szövetsége (EFJ) amiatt, hogy Franciaországban a nemzeti hírügynökség, az AFP igazgatótanácsa meg kívánja változtatni a híriroda jogállását. A szövetség szerint a híriroda függetlensége forog kockán.

A jelenlegi státust egy 1957-es törvény rögzíti, amely ugyan kereskedelmi jogokat is biztosít a hírügynökségnek, de annak működését a felhasználók együttes igazgatása mellett, egyfajta szövetkezetként írja elő, aminek nyomán az AFP-t “függetlenségéért referenciaként tartják számon az országon belül és külföldön is” – emlékeztet az EFJ Brüsszelben kiadott nyilatkozata.

Az igazgatótanács – az államot képviselő tagok indítványára – a múlt héten döntötte el, hogy a státus “korszerűsítésének” kezdeményezését kérik a társaság elnök-vezérigazgatójától annak érdekében, hogy kiépüljenek egy stabil részvényesi kör feltételei.

Egyedülálló státus

Arne König, az EFJ svéd elnöke úgy vélekedett: egyedülálló státusa garantálja az AFP-nek a függetlenséget. Egy magánrészvényesi kör szerinte árthatna a hírügynökség hitelességének. Emellett egyértelműen ellentmondásos lenne megszüntetni a hirdetéseket a köztelevízióban, és ezzel párhuzamosan megszervezni a szintén köztájékoztatási szolgálatot ellátó AFP burkolt privatizációját – vélekedett König.

Veszélyben a függetlenség

Az Európa 30 országában mintegy 250 ezer újságírót képviselő EFJ azt is állította a nyilatkozatban, hogy a francia sajtó jelenleg válsághelyzetben van. A hiányzó kárpótlás a televíziós reklámok eltörléséért, a tulajdonosi szabályok felhígítását célzó politikai törekvések, valamint az AFP státusának felülvizsgálata a szervezet szerint olyan “veszélyes környezetet teremtenek”, amely árthat a hírellátás függetlenségének és minőségének, és kártékony lehet az újságírók hitelességére és munkájára is. Mindezek miatt az EFJ azt kérte, hogy képviselői találkozhassanak Nicolas Sarkozy francia elnökkel.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.