Üzleti tippek

Többmilliárdos marketing 800 ezer autósért

A CLB Független Biztosítási Alkusz piaci prognózisa szerint az idei évfordulóval közel 800 ezer autós köt új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződést. Várhatóan tizenöt biztosító száll ringbe a közel négymillió autós bizalmáért. Minden eddiginél erősebb marketinggel kísért, kiélezett küzdelemre van kilátás az idei kampányban.


Ismét átkötési rekord?

A díjak évek óta tartó folyamatos és erőteljes csökkenése az idei kampányban már várhatóan nem folytatódik. Noha a váltással megtakarítható összegek nagysága kisebb lesz, mint a korábbi években, a CLB arra számít, hogy számos tényező miatt minden eddigit meghalad majd a biztosítást váltók száma. „Az internetpenetráció emelkedése, az aktív marketing, illetve a korábbi MÁV-ügyfelek zömének újabb váltása együttesen akár a 800 ezres tartományba is emelheti az új kötések számát” – összegzi a legfontosabb tényezőket Bravik Attila, a CLB ügyviteli igazgatója.

Bizalom az internet iránt

Az internet-hozzáférések száma fél év alatt újabb 5 százalékponttal emelkedett, és mára már a 15-69 éves korosztályból mintegy 3,1 millió ember használja az internetet legalább heti rendszerességgel. A bizalom is erősödik az internet iránt, egyre többen vásárolnak terméket és szolgáltatást a világhálón.

Az előzetes foglalások adatai alapján novemberben a biztosítótársaságok és nagy online alkuszok médiavásárlási költségei (tv, rádió, print, internet) összesen több milliárd forintot tesznek majd ki. A harc hevességét jól mutatja, hogy egyes felületeket már 2007-ben lefoglaltak, és sok cég már a múlt héten online akciókba kezdett. A CLB kifizeti a teljes éves kötelező biztosítását mindazoknak, akik helyesen megtippelik az autójukra köthető jövő évi legolcsóbb biztosítást. A Generali Biztosító közlekedésbiztonsági videopályázatot hirdetett. A Genertel ajándékokra váltható pontokat, míg a Netrisk sorsjegyeket kínál az oldalain próbálkozó, illetve új érdeklődőket hozó látogatóknak.

Fókuszban a MÁV volt ügyfelei

A MÁV ÁBE megszűnése nyomán évközben közel 160 ezer kötelezős ügyfélnek kellett biztosítót váltania. Mivel ők augusztusban nem kaphatták meg a kampányban elérhető időszakos kedvezményeket, ezért a www.biztositastipp.hu oldal adatai szerint a novemberi átlagos 30-32 ezer forintos éves díjjal szemben 42-48 ezer forintos díjjal tudtak csak szerződni. Ezek az ügyfelek a novemberi váltással előreláthatóan 15-20 ezer forintot spórolhatnak, vagyis ezt a lehetőséget nagy eséllyel ki is fogják használni.

Többmilliárdos marketing 800 ezer autósért 1

Alkuszok: az egyre kézenfekvőbb csatorna

A CLB várakozása szerint az összes váltás mintegy 40-50 százaléka, vagyis közel 400 ezer szerződéskötés a négy nagy online alkusz rendszerén keresztül zajlik majd. Az alkuszok is egyre többet költenek reklámra, és a rendszereik gyorsasága valamint biztonsága egyre több autóst győz meg arról, hogy érdemes igénybe venni ezt az ingyenes szolgáltatást.

Díjak és kedvezmények

Több piaci szereplő is emelkedő novemberi díjakat prognosztizált a MÁV megszűnése nyomán. Szintén a növekedés irányába hat a pénzügyi válsághoz kapcsolódó bizonytalanság: a díjakkal a biztosítóknak több mint egy évvel előre kell kalkulálniuk, és a forintárfolyam miatt is megnövekedő kockázatot valamilyen módon kénytelenek beárazni. Az alkuszcég mindezek ellenére sem várja az átlagdíjak meredek emelkedését, azok összességükben a tavalyi szint közelében maradnak – csupán a biztosítók megoszlása fog eltérni. Az új szereplőknek ugyanis (MKB, Wabard) mindenképpen olyan díjat kell kínálniuk, hogy a rentábilis működés biztosítása érdekében legalább 20-25 ezer szerződést szerezzenek.

A kedvezmények száma biztosan csökkenni, míg mértékük esetleg nőni fog. Az elmúlt évek gyakorlata ugyanis bebizonyította, hogy a kedvezmények számának növelése nem hoz jelentős számú ügyfelet, ugyanakkor bonyolítja az adminisztrációt. Várhatóan jelentősebb mértékű lesz a gyerekkedvezmény, amit olyan társaságok is bevezetnek, amelyek azt korábban nem alkalmazták. A Genertel által alkalmazott megelőlegezett (de kárkifizetésnél azonnal elveszthető) kármentességi kedvezmény most más társaságoknál is megjelenhet, és néhány biztosító az egyes bónuszfokozatokhoz tartozó kedvezményszorzókat is jelentősen módosíthatja.

Mit lépnek az egyes biztosítók?

A várható piaci fejlemények előrejelzéséhez érdemes a tavalyi adatokból kiindulni. Az előző évi kampányban a korábbinál egyenletesebben oszlottak meg az új szerződések a biztosítók között. Immár nem egy biztosító vitte a teljes piac 40-50 százalékát, hanem több nyertes született, és egy széles középmezőny alakult ki. A tavalyi kampányt az újonnan megjelenő Genertel, a 40 százalékos gyerekkedvezményt kínáló AEGON, illetve a fővárosban és a nagyobb városokban, valamint a nagyobb hengerűrtartalmú gépjárművek kategóriájában taroló KÖBE együttesen nyerte: az összes szerződés 55-60 százalékát vitték el.

Az újak

Az MKB Biztosító már tavaly novemberben meghirdette a tarifáit, de szerződéseket még nem fogadhatott be a kampányidőszakban, így az első nagy megmérettetésre gyakorlatilag most kerül majd sor. A CLB szerint a 2008-as évet arra használták fel, hogy az igazi dömping előtt kialakították a biztonságos ügymenet feltételeit. Bár működési engedélyének megszerzése a mai napig folyamatban van, piaci hírek szerint a Wáberer György által fémjelzett Wabard Biztosító is elindul novemberben. Mindkét társaság részéről várható, hogy kedvező díjakkal próbálnak minél több ügyfelet megszerezni.

Törekvő régi nyertesek

A Genertel mindenképpen ebbe a kategóriába sorolható. Tavaly kedvezményes díjaival mintegy 75-80 ezer szerződést szerzett, ezért kisebb korrekciókon kívül a díjstruktúra jelentősebb megváltoztatására nincsen semmi oka. A KÖBE a többi biztosítót ismét egy hónappal megelőzve hirdette meg a tavaly novemberi díjával megegyező tarifáit, így azok az autósok, akik elégedettek a KÖBE díjszintjével, már most dönthetnek a KÖBE mellett. Persze érdemes lehet kivárni a KÖBE végleges díjhirdetését, mert a legszélesebb kört érintő kategóriákban az elmúlt évben a novemberi díj még kedvezőbb lett. Azokban a szegmensekben, ahol eddig is erős volt, a KÖBE várhatóan további ügyfeleket fog szerezni.

Az évközi átkötések már bebizonyították, hogy a MÁV megszűnése nem okozott bizalomvesztést a biztosítási egyesületek iránt, így a KÖBE mellett a TIR-nek sem kell attól tartania, hogy ügyfeleik elfordulnának tőlük. A jó kárhányadnak is köszönhetően az AEGON valószínűleg folytatja az évek óta megfigyelhető tudatos üzletpolitikáját: a gyermekkedvezményt megtartva pozitívan fogja zárni az idei kampányt is.

A tavalyi középmezőny

Tavalyhoz képest sokkal nagyobb az a kör, amelynek stratégiáját nehéz előre kiszámítani. Közöttük van az Allianz, amelyik minden évben képes valami újat kitalálni. Az Uniqa főleg azért kiszámíthatatlan, mivel egyes években nagyon kedvező díjakkal jelenik meg a piacon, máskor teljesen eltérő díjszintet alkalmaz.

Mára a kötelező kampányt minden biztosító igyekszik nagyon komolyan venni. A különböző szegmenseket mindenki más-más, féltve titkolt taktikával igyekszik meghódítani. Arra a többi biztosító (Garancia, Generali-Providencia, Groupama, K&H, Posta, Signal, Union) esetében is nagy eséllyel számíthatunk, hogy kárhányaduk függvényében igyekeznek majd – ellensúlyozandó az amúgy is csökkenő gépjárműeladások okozta kieséseket – a tulajdonosi elvárásoknak megfelelő piacszerzést központba helyező offenzív üzletpolitikát kialakítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik