Üzleti tippek

Novemberben foglalkozik az agrárvitánkkal az EU

November 26-án hallgatja meg Magyarországot az uniós egyeztető bizottság a nyáron kirobbant agrártámogatási vita ügyében - írja a Világgazdaság.

A lap pénteki számában felidézi: az Európai Bizottság kilencmilliárd forintnak megfelelő büntetést helyezett kilátásba, mert kifogásolja az uniós területalapú támogatások 2005–2006-os magyar kifizetési mechanizmusát.

Brüsszel a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszerben, illetve az úgynevezett helyes mezőgazdasági és környezetvédelmi gyakorlat betartásában talált hiányosságokat. A független egyeztető testület összehívása azért vált szükségessé, mert Magyarország nem fogadja el a bizottsági kritikákat.

Az egyik leglényegesebb vitapont, hogy Magyarország nem gazdánként elkülönített, hanem több termelő területét is magában foglaló (úgynevezett fizikai) blokkokat alkalmaz a pénzelosztásnál. Ennek egyik oka, hogy sok az úgynevezett osztatlan közös tulajdonú tábla, amelyekben a földek nincsenek tulajdonosonként kimérve.

Forgács Barnabás, az agrártárca szakállamtitkára a lapnak elmondta: a szaktárca kitart a mellett, hogy a magyar gyakorlat megfelel az uniós előírásoknak. Kész az Európai Bíróság elé vinni az ügyet, ha szükséges.

Az agrártárca hangsúlyozza: a költségvetést terhelné az esetleges büntetés, vagyis azt a kormány nem hárítaná át a gazdálkodókra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik