Üzleti tippek

Nem várnak kamatmódosítást az MNB-től Londonban

Nem várnak kamatmódosítást - így kamatemelést sem - londoni felzárkózó piaci elemzők az Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülésén, bár teljes bizonyossággal nem zárják ki az esetleges szigorítást. A citybeli elemzők visszatérő érvelése az, hogy kamatmozgatással most nem érhető el eredmény, az MNB elsődleges feladata a likviditási helyzet kezelése.

A kilenc nagy londoni befektetési bank térségi szakértői közül alapeseti prognózisként egy sem vár kamatmódosítást hétfőre.
A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői pénteken úgy fogalmaztak: a jelenlegi környezetben az MNB egyetlen reális választási lehetősége a kamattartás vagy a kamatemelés.

A GS jelenlegi előrejelzése stabil kamatszintet valószínűsít, azzal a megjegyzéssel, hogy “nem elhanyagolható” egy kamatemelés kockázata; a döntés a forintárfolyam addigi alakulásától is függ.
Az inflációs kilátás viszont komoly mértékben javult a csökkenő olaj- és élelmiszerárak hatására, ahogy az a meredek lassulást jelző szeptemberi inflációs adatsorból is kiderült. Ez azt jelenti, hogy ha visszatér a befektetői kockázatvállalási hajlam, és a forint ismét erősödni kezd, a kamatcsökkentés “megint napirendre kerülhet”, fogalmaztak a Goldman Sach londoni részlegénél.

A GS szerint azonban az MNB nem fog sietni a kamatcsökkentéssel; a cég az idén nem lát reális esélyt a pénzügypolitikai enyhítésre.

A Merrill Lynch londoni befektetési részlegénél úgy vélték, hogy egyfelől a vártnál jóval nagyobb mértékű inflációlassulás és a gyengülő gazdasági aktivitás, másfelől a jelentősen erősödő kockázatkerülési hajlam és az ehhez kapcsolódó forintgyengülés “nettó hatásaként” az MNB valószínűleg nem módosítja alapkamatát a hétfői ülésen.

A BNP Paribas térségi elemzői szerint a mostani piaci helyzet “nem kamatkérdés”, de az fontos, hogy ne szűküljön, hanem szélesedjen a magyar és az euróövezeti kamatszint közötti különbség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik