Üzleti tippek

Negatív figyelőlistán az OTP

A Standard & Poor's hitelminősítő csütörtökön leminősítést valószínűsítő, negatív figyelőlistára tette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank „BBB plusz” hosszú távú és „A-2” rövid lejáratú besorolását.

A hitelképességi osztályzat „negatív következménnyel járható megfigyelését” részint azzal indokolta az intézet, hogy előző nap a magyar szuverén adósság szintén „BBB plusz, A-2” minősítését is negatív figyelőlistára tették. Részint pedig azzal, hogy „az OTP és a többi magyarországi bank meredeken emelkedő finanszírozási költségekre és a nemzetközi piacokhoz való szűkebb hozzáférésre számíthat a globális pénzügyi zűrzavar és a terjedő kockázatkerülés okozta növekvő makrogazdasági kockázatok miatt, aminek negatív hatása lehet a nemzetközi tőkeáramlásra és a befektetői hangulatra”.

Egyszersmind megismételték, hogy az OTP osztályzata „kifejezi (a csoport) uralkodó belföldi piaci helyzetét, erőteljes és egészségesen irányított üzletét, sokoldalú közép- és kelet-európai eredménytermelő képességét és erős nyereségességét”. Mindezt „részben ellensúlyozza a közép- és kelet-európai országokban esetleg bizonytalanná és kockázatossá válható működési környezet, a kölcsönzés gyors növekedéséből és a jelentős belföldi devizahitelezésből származó hitelkockázat és a bank mérsékelt tőkeértéke” – írták a Standard & Poor’s elemzői.

Megjegyezték, hogy a magyar kormány és a központi bank intézkedéseket vezet be a magyar pénzügyi piacok fölerősítésére, részben az Európai Központi Bank támogatásával – ezek következményei is befolyásolják majd a megfigyelést. A Standard & Poor’s várhatóan két-három hónapon belül dönt a megfigyelés eredményéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik