Üzleti tippek

Változatlan piactér?

A hazai netes felvásárlások között rekord közeli összegért cserélt gazdát a legnagyobb hazai webes aukciós oldal, a Vatera.hu. Az új tulajdonos, a dél-afrikai Naspers csoport egyeduralkodóvá vált a kelet-európai online aukciós piacon.

A Vatera.hu mindennapi életében egyelőre nem hoz számottevő változást a tulajdonosváltás, a portálon eddig és ezt követően is folyamatosan jelennek majd meg újdonságok – tudtuk meg Csupor Eriktől, a Vatera.hu Kft. ügyvezető igazgatójától. Az elektronikus számlázásra már korábban átálltak, illetve a felhasználók hitelkártyával is fizethetnek a megvett termékekért. A közelmúlt újdonsága, hogy részben megváltozott a weboldal megjelenése. Mint Csupor Erik elmondta, nem csak az üzletmenetben, a menedzsmentben sem várható változás a közeljövőben.

Afrikai vétel

Az oldalt üzemeltető társaság, a Vatera Kft. tulajdonosváltása október elején került nyilvánosságra, igaz, az ügylet már szeptemberben létrejött. A 2000-ben alapított, mára a legnagyobb hazai aukciós portál üzemeltetőjévé vált cégben a múlt évben szerzett 79 százalékos részesedést a New York-i Europe Found LLC kockázatitőke-befektető társaság, amelytől az új tulajdonos, a dél-afrikai Naspers a leányvállalatán, az MIH Internet Europe-on keresztül vásárolta fel a Vaterát. A Naspers Dél-Afrikából indult lapkiadóként, majd fizetős tévécsatornákkal és internetes vállalkozásokkal nőtt igazán nagyra, és kezdett terjeszkedni Brazíliában, Indiában és Kínában. A Vateráért kifizetett vételárat ugyan nem hozták nyilvánosságra, a hazai sajtóban megjelent becslések szerint akár a másfél milliárd forintot is elérheti a tranzakció, ez pedig azt jelenti, hogy a magyar internetes piac egyik legnagyobb összegű üzlete lehetett a társaság felvásárlása.

Gyorsan nőnek

A netpiactérnek jelenleg több mint 620 ezer regisztrált felhasználója van, számuk az év végére várhatóan eléri a 700 ezret – közölte Csupor Erik. Az átmenő forgalom is gyorsan nő, a tavalyi 6,9 milliárd forint után az idén már 11 milliárd körülire számítanak az aukciós portál üzemeltetői. A Vatera.hu-n a legnépszerűbb termékcsoportok a számítástechnikai, elektronikai eszközök, antik tárgyak, gyűjtemények, de egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak az ékszereket, órákat kínáló felhasználók is. Tavaly egy nagy piaci szereplő belépésének köszönhetően a háziállattartással kapcsolatos termékkörök is megjelentek a Vatera.hu-n.

Egyre több vállalkozás jelenik meg az aukciós oldalon eladóként, ami nem meglepő, hiszen kész webáruházat kapnak, így megspórolják a fejlesztési költségeket, emellett azonnal több százezres felhasználói körhöz jutnak el, s nem kell saját magunknak „bevezetniük” az oldalukat. A nagy eladók főként a számítástechnikai termékek, szépségápolási cikkek területén jelentek meg eddig. A vállalkozások számára még vonzóbbá teheti a Vatera.hu-t, hogy dinamikusan nő a portál látogatottsága. Csupor Erik elmondása szerint október elején a napi egyedi látogatószám átlépte a 150 ezret, az oldalletöltés pedig ötmillió felett van naponta.

Keleti fölény

A Naspers csoport a brit Tradus cég megszerzésével az idén már megjelent a kelet-európai piacon, ráadásul egyből a legnagyobb szereplő tulajdonosa lett. A Tradushoz tartozik ugyanis a legnagyobb lengyel aukciós portál, az Allegro.pl, emellett cseh, román, bolgár, szlovák, orosz és ukrán netes piactereket is felvásároltak.

A Vatera.hu megvétele jól illeszkedik a Naspers stratégiájába, hiszen amellett, hogy Magyarországon piacvezető volt, komoly sikereket ért el Szlovákiában is. A Vatera.sk februárban kezdte meg működését és fél év alatt negyvenszázalékos piaci részesedést ért el a feltöltött termékek területén – tudtuk meg Gerő Viktortól, a Vatera.hu Kft. külföldi tevékenységért felelős ügyvezető igazgatójától. A Naspers megjelenésével a kelet-európai piacon változik a szlovákiai Vatera helyzete, másik két, szintén a cégcsoporthoz tartozó aukciós portállal együtt ugyanis közös néven – Aukro.sk – működik majd tovább – tette hozzá. A Vatera terveiben szerepelt a romániai megjelenés is, azonban mivel a cégcsoportnak már van online aukciós portálja keleti szomszédunknál, így ez a lépés elmarad.

Külön érdekesség az is, hogy a Naspers csoport az Allegro.pl tulajdonosának megszerzésével a másik nagy hazai aukciós portálban is tulajdonossá vált, így ugyanis a társaság 35 százalékos részesedésre tett szert a TeszVesz.hu-t üzemeltető Sanoma Payback Kommunikációs Kft.-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik