Üzleti tippek

Ázsiai száguldás

Tovább növelte előnyét Európával és Észak-Amerikával szemben Ázsia a netezők számát tekintve. A legnépesebb online tábor Kínában van, az országban tíz százalék feletti az internetpenetráció.

Az internet-hozzáférések az évtized elején tapasztalható rendkívül gyors növekedést számában ugyan már nem tudja megismételni Ázsia, de a múlt évben is közel húsz százalékkal nőtt a kontinensen a netezők száma. A Research & Markets adatai szerint 2007 júniusában 435 millió internetező volt Ázsiában, míg Európában 320, Észak-Amerikában pedig 230 milliósra tehető a webes tábor.

Az ázsiai internetező közösség növekedésének motorját a gazdaságilag fejlett országok, Japán, Hongkong, Dél-Korea, Szingapúr és Tajvan adják. Ehhez az elithez napjainkra Kína is csatlakozott, egészen egyszerűen a méretei miatt. A hivatalos kínai források szerint a távol-keleti országban az internetezők száma már 2006 végén elérte a 137 milliót.

Egyelőre visszafogottabb ütemben terjed az internethasználat Ázsia fejlődő gazdaságaiban, ez a szakértők szerint több okra vezethető vissza. Nem kedvez a netezés elterjedésének, hogy egyelőre viszonylag magasak a hozzáférés költségei, de a távközlési infrastruktúra is messze elmarad a fejlett ázsiai, valamint az európai és észak-amerikai országok szintjétől. Emellett lassan halad a monopolhelyzetben lévő szolgáltatók kiváltságainak felszámolása, s ez gátolja az igazi verseny megindulását. Az internet jelentette nyilvánvaló gazdasági előnyök miatt ugyanakkor még a fejlődő országok kormányzatai és üzleti szektora is komoly erőfeszítéseket tesz a világhálós hozzáférés elterjesztése érdekében.

A webhozzáférések sebességében is jelentős szakadék van a fejlett és fejlődő ázsiai országok között. Míg a szűk elitet alkotó országokban már szinte teljesen eltűnt a kapcsolt vonali (betárcsázós) lassú internetkapcsolat, a többi államban még az ilyen típusú hozzáférések az uralkodók a Research & Markets honlapján bemutatott kutatás szerint. A dereguláció térhódítása, az új piaci szereplők megjelenése és a gyors nethozzáférés iránti növekvő igény azonban ha lassan is, de változtat ezen a helyzeten, a szolgáltatók pedig előbb-utóbb rákényszerülnek majd arra, hogy felgyorsítsák a széles sávú hálózat fejlesztését.

Jelenleg két széles sávú technológia terjedt el Ázsiában, a telefonvonali (DSL) és a kábelmodemes, amelyek közül az előbbit használják a legtöbben. Ugyanakkor Ázsia az egyetlen régió, ahol viszonylag komoly sikereket ért el a jelenleg használt technológiákhoz képest jóval nagyobb letöltési sebességet kínáló FttH, vagyis az optikai kábeles megoldás. A technológia főleg Japánban hódít, ahol 2007 elején már több mint nyolcmillióan használták az említett kapcsolatot. Természetesen az optikai kábelhálózatok fejlesztése egyelőre a fejlett ázsiai gazdaságok kiváltsága, ahol a kormányzatok is komoly szerepet játszanak a szupergyors nethozzáférés terjesztésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik