Üzleti tippek

Bankokat vesz a brit állam

A brit kormány összesen 37 milliárd font tőkejuttatást ajánlott fel a piaci részesedés alapján legnagyobb négy brit bank közül háromnak a hétfő délelőtt nyilvánosságra került példátlan bankmentő csomagtervében.

A legtöbb költségvetési támogatást a súlyosan megrendült tőzsdei helyzetű Royal Bank of Scotland veheti fel: a kormány közvetlenül 5 milliárd font befektetést eszközöl ebben a pénzintézetben osztalékelsőbbségi részvények fejében, és további 15 milliárd font értékben kész jegyezni új törzsrészvényeket, ha a már meglévő részvényeseknek szánt zártkörű kibocsátás nem járna sikerrel. Számítások szerint a Royal Bank of Scotland 60 százaléka kerülhet így állami tulajdonba.

A Lloyds TSB 5,5 milliárd font, a legnagyobb brit jelzálogkölcsönző, az HBOS – amelyet a Lloyds a kormány támogatásával meg akar venni – 11,5 milliárd font állami tőkejuttatást vehet igénybe.

A programban részes negyedik nagybank, a Barclays hétfőn közölte, hogy nem kíván állami juttatást igénybe venni, igyekszik a piacról felhajtani a szükséges pótlólagos tőkét.

A brit kormány a már múlt héten meghirdetett bankmentő program keretében összesen 50 milliárd font közvetlen tőkejuttatási keretet hozott létre a brit bankrendszer számára.

Profitot remél az állam

Gordon Brown miniszterelnök a program indulását bejelentő hétfői londoni sajtóértekezletén “példátlannak, ugyanakkor mindenki számára életfontosságúnak” nevezte a kormány lépéseit. Hozzátette: a segítség egyik feltétele az utóbbi időben teljesen befagyott lakossági hitelezés normalizálása, a másik pedig az, hogy az érintett bankok vezetői egyelőre nem kaphatnak készpénzjutalmat, és később is csak részvényjuttatás formájában vehetnek fel prémiumot.

A Royal Bank of Scotland hétfőn bejelentette, hogy mind Sir Fred Goodwin vezérigazgató, mind Sir Tom McKillop, a bankcsoport elnöke távozik tisztségéből.

Alistair Darling pénzügyminiszter a kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette: az állam nem akar részt venni azoknak a bankoknak a közvetlen irányításában, amelyekben részesedést szerez, “karnyújtásnyi távolságra” tartja magát a pénzintézetek napi ügyeitől. Darling hangsúlyozta: nem költségvetési ajándékról van szó, hanem időleges befektetésről, amelyből a kormány reményei szerint az adófizetők haszonnal jönnek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik