Üzleti tippek

Gyurcsány elhalasztaná az adócsökkentést a válság miatt

A miniszterelnök csökkentené a hiánycélt, elhalasztaná az adócsökkentést, felfüggesztené a bértárgyalásokat - mindezeket a válság miatt javasolja. A Fidesz nemet mondott, Horn Gábor magánvéleménye szerint kell az adócsökkentés.

Gyurcsány Ferenc – a jegybankelnökkel egyeztetve – 12 pontos intézkedéscsomagot javasol az ellenzéki pártoknak a pénzügyi válság miatt. Erről a miniszterelnök a péntek délutáni, a frakcióvezetőkkel folytatott egyeztetésen beszélt.

Hiányt csökkentene, nem adót

Elmondta: az idei hiánycélt négyről 3,4, a jövő évi költségvetésben tervezettet pedig 3,2 százalékról 2,9-re csökkentenék. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ország idén teljesíti a maastrichti kritériumokat.

A betétesek korlátlan állami garanciát kapnának, a kormány elhalasztaná az adócsökkentési programot és felfüggesztené az Új tulajdonosi programot – mondta a miniszterelnök. Közölte: új becslés készülne a gazdasági növekedés mértékről. Konkrét számot nem mondott, úgy fogalmazott: óvatosabban terveznék meg a növekedés ütemét, amely az elemzők által ma megjósolt mértékhez igazodna.

Beépítené az SZDSZ javaslatát

Gyurcsány Ferenc az ellenzéki pártoknak azt javasolta: kétharmados többséggel fogadják el a közpénzügyi csomagot, amelybe beleépítik az SZDSZ költségvetési plafonra vonatkozó indítványát továbbá azt, hogy a költségvetési tanácsra vonatkozó törvény vonatkozzon az állami alrendszerekre, illetve az önkormányzatokra is.

A kormányfő azt kérte a társadalmi partnerektől, hogy függesszék fel a 2009-re vonatkozó bértárgyalásokat, és jövő júniusig tartsák szinten a bérek és a jövedelmek reálértékét. A pénzügyi válság vámszedői megjelentek a régióban – jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy egy pénzintézetet és a forintot is támadás érte csütörtökön. Egyelőre álljuk a sarat – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A FigyelőNetnek Horn Gábor, az SZDSZ egyik ügyvivője úgy nyilatkozott még a miniszterelnök javaslatának elhangzása előtt úgy nyilatkozott: az SZDSZ tudja, hogy új helyzet állt elő, de az adócsökkentéshez ragaszkodnak.

Horn Gábor a miniszterelnök nyilatkozata után a FigyelőNetnek úgy fogalmazott: magánvéleménye továbbra is az, hogy az adócsökkentést a reálgazdaság folyamatai elkerülhetetlenné teszik. Az SZDSZ hivatalos álláspontja – miután megtörténtek a szükséges megbeszélések – legkésőbb hétfőn ki fog derülni.

Hitelek állami segítséggel a vállalkozóknak

A kormány tovább bővíti a hazai kis- és középvállalkozások támogatására kidolgozott 800 milliárd forintos csomagot – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A kormány jogszabály-módosításokkal javítja majd a bankok forráshoz juttatásának feltételeit annak érdekében, hogy változatlanul hitelezhessenek a vállalkozásoknak – sorolta a kormányfő.

A kormányfő szerint szabályokat kell változtatni annak érdekében is, hogy a befektetési alapok magyar állampapírokat vásároljanak.

A Fidesz nemet mond

A Fidesz nem támogatja az adócsökkentés elhalasztását, a KDNP pedig nem ért egyet a bérbefagyasztással – derült ki a két párt parlamenti frakcióvezetőjének nyilatkozatából pénteken, a kormányfő és a jegybankelnök kezdeményezte egyeztetés után, amelyen az öt parlamenti párt frakcióvezetője, valamint a gazdasági és a pénzügyminiszter vett részt.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a szakértők szerint a pénzpiaci válság akkor csaphat át reálgazdasági válságba, ha a gazdaság nem kap sürgősen pénzt. A gazdaság úgy tud a legkönnyebben pénzhez jutni, ha eleve ott marad a pénz, azaz adócsökkentésre van szükség – tette hozzá.

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője szerint egyértelműen arról van szó, hogy bérbefagyasztásra készül a kormány, vagyis a bérből és fizetésből élő emberekkel akarja megfizettetni a terheit mindannak, ami történik.

Mindegy, visszavonják vagy módosítják

A 2009-es évre vonatkozó és a parlament elé benyújtott adótörvényeknél a kormány az egyszerűsítésre és a fehéredésre vonatkozó javaslatokat őrizné meg, a tizenkettő, adómértékre vonatkozó lépést vonná vissza, venné ki a törvényből – mondta Veres János pénzügyminiszter a parlamenti pártok frakcióvezetőivel történt egyeztetésen.

Veres János kijelentette, az adótörvények kihirdetésének törvényi kötelezettségén és a költségvetés elfogadási menetén nem kívánnak változtatni. A pénzügyminiszter elmondta: a miniszterelnök által ismertetett makropálya “nem áll össze másként”, csak úgy, ha a 150 milliárdos adócsökkentés kikerül az adócsomagból.

Veres János, mint fogalmazott, nyitott arra, hogy az eljárás módjáról tárgyaljon. Szerinte nem szakmai, hanem politikai döntés, hogy visszavonják-e a költségvetést, vagy módosítják.
A pénzügyminiszter felajánlotta az egyeztetés résztvevőknek, hogy vasárnap beszéljenek újra a részletszámításokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik