Üzleti tippek

Minél hamarabb tárgyalna a Mol az INA-ról

Csütörtökön már hivatalos adatok lesznek arról, hogy a Mol Nyrt. hány százaléknyi INA-részvényt szerzett meg, s ezt követően a magyar olajcég minél hamarabb tárgyalni szeretne a horvát kormánnyal a további részvények megszerzéséről - mondta Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója kedden Budapesten.

A vezérigazgató egy energetikai konferencián nyilatkozott újságíróknak. Hozzátette: mindkét fél számára előnyös lenne a részvénycserés megoldás. A Mol számára ez készpénzkímélés lenne, míg az eladó, a horvát kormány az ellátásbiztonság garanciáját láthatná benne.

A vezérigazgató nem válaszolt arra, hogy a Mol hány százalékot szeretne megszerezni a horvát olajcégben. Azt azonban közölte, hogy a Mol felgyorsítja a horvát olajcégben a beruházásokat: a 400 millió eurós beruházási programot egymilliárd euróra emeli. Hozzáfűzte: 2011-ig mintegy egymilliárd euró beruházással két új finomítót építenek Horvátországban.

Mosonyi György az olaj árának csökkenésével kapcsolatban elmondta: a Mol-csoportban a finomítás, a feldolgozás és a kereskedelem van túlsúlyban, így az olaj árának csökkenése kisebb mértékben csökkenti a profitot. A vezérigazgató közölte, hogy a Mol egy konzorcium tagjaként az üvegházhatású gázok (CO2) visszasajtolására vonatkozó kísérleti projektben vesz részt, és ebből egy-két éven belül várható eredmény.

Az ExxonMobil amerikai céggel a makói árokban folyó gázkutatásokkal kapcsolatban Mosonyi György csak annyit mondott, hogy folyik a munka. A Mol szeptember elején ajánlott 2800 kunát az INA közkézhányadban lévő részvényeiért. Az ajánlati ár 1110 kunával volt több az INA-részvények első nyilvános kibocsátási árához – 1690 kunához – képest, és 226,66 kunával haladta meg a Mol nyilvános ajánlati szándékáról szóló bejelentést megelőző három hónapos tőzsdei átlagárat, ami 2573,34 kuna volt.

A Mol akkor az INA 31 százaléknyi, közkézen forgó részvényeire tett ajánlatot, az ajánlat 28 milliárd kunára értékelte az INA-t. A horvát olajipari konszern további 44 százaléka állami tulajdonban van, a Mol eddigi tulajdoni részesedése 25 százalék és egy szavazat. A Mol a sajtóhírek szerint többségi tulajdonra akar szert tenni az INA-ban, és részvénycseréről is tárgyalna a horvát kormánnyal.

Elemzők szerint a Mol és a horvát kormány közötti tárgyalásokon egyelőre 19 százaléknyi részvény eladásáról vagy cseréjéről lehet szó: a Mol talán akkor járna a legjobban, ha a 19 százalékos pakettet elcserélné az INA gázüzletágáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik