Üzleti tippek

Nem tetszik az új szabály az autókölcsönzőknek

Hátrányosan érintette az objektív felelősség elvének bevezetése az autókölcsönző vállalatokat, ezért a Magyar Autókölcsönzők Szövetsége (MASZ) azt ajánlotta hatezer járművel rendelkező tagvállalatainak, hogy csak akkor adjanak ki gépkocsit, ha a bérlő nyilatkozik: vállalja a felelősséget - írta a csütörtöki Világgazdaság.

A kölcsönzők így megadhatják a rendőrségnek a bérlő adatait – tájékoztatta a lapot Kozák József, a MASZ elnöke, a Hertz Magyarország ügyvezető igazgatója. Más a helyzet azonban, ha külföldi a bérlő, akkor az üzemben tartónak, vagyis az autókölcsönzőnek kell fizetnie a bírságot.

Kozák József elmondta: cége havonta 100-150 megkeresést kap a rendőrségtől, ez a bérletek 5-7 százalékát teszi ki. A bírságok 90 százalékát gyorshatás miatt szabják ki, de – szerencsére – külföldiek az esetek csupán néhány százalékában vétkesek.

Mindezek miatt a szövetség kezdeményezte a jogszabály módosítását. Azt szeretnék elérni, hogy az üzemben tartó felelősségére vonatkozó paragrafust egészítsék ki azzal, hogy a felelősség ne vonatkozzon a csereautót szolgáltatókra, valamint a bérbeadókra – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik