Üzleti tippek

Stadler-cég épül Szolnokon

Állami támogatással építi fel a svájci Stadler-cég vasúti kocsitesteket gyártó üzemét Szolnokon.

Az erről szóló szerződést Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója pénteken látta el kézjegyével a Tisza-parti város polgármesteri hivatalában.

A gazdasági tárca vezetője hangsúlyozta, hogy Magyarországnak továbbra is vonzónak kell lenni a külföldi befektetők számára gazdasági növekedésének biztosításáért és foglakoztatási helyzetének javításáért. A nemzetközi hírű Stadler szolnoki letelepedését az állam és a helyi önkormányzat jó együttműködésének tulajdonította, amely példa lehet más települések számára is. Bajnai Gordon jelezte, a tárca szándéka, hogy létrehozza a beruházóbarát önkormányzatok körét, hogy még sikeresebb legyen a tőkevonzás az ország számára. Eddig már közel száz település jelentkezett a felhívásra – tette hozzá.

A Stadler cég az egyelőre üzleti titokként kezelt támogatással együtt 4,5 milliárd forintos beruházást valósít meg Szolnokon. A FLIRT vonatok alumínium kocsitesteit összeszerelő üzem alapkövét idén májusban tették le a város ipari parkjában, a termelés várhatóan 2008 végén indul. Az üzem teljes kapacitása évi 200 darab kocsiszekrény, az új munkahelyek száma 200.

A Stadler mostani beruházásához a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól is kap támogatást képzésre és munkahelyteremtésre, mivel a fejlesztés egy magas munkanélküliséggel küzdő térségben valósul meg. Az erre vonatkozó szerződés előkészítés alatt áll. A Stadler Szolnokra települését a helyi önkormányzat azzal segítette, hogy ipari parkjában egy 8 hektárnyi területet adott 15 évre használatba 1 euró+áfa évi földhasználati díj ellenében.

A Stadler Rail Group tevékenységének fókuszában a regionális, az elővárosi és a helyiérdekű vonatok, továbbá a villamos- és fogaskerekű járművek, illetve a dízel-elektromos mozdonyok gyártása áll.

A Stadler 2005-ben közbeszerzési eljáráson a FLIRT járművével megnyerte a MÁV 30+30 motorvonat szállítására kiírt tenderét. Az első lépcsőben megrendelt 30 motorvonatot 2008. március végéig leszállították. A MÁV tavaly novemberben lehívta a következő 30 motorvonatot is, ennek szállítása 2008 novemberében kezdődik, és 2009 novemberéig érkezik meg az összes tétel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik