Üzleti tippek

Sokszínű médiáért lobbizik az európai parlament

A közszolgálati adók a piaci részesedés szempontja által vezérelten, minőségi engedményeket téve, indokolatlanul szállnak versenybe a kereskedelmi csatornákkal - olvasható abban az előterjesztésben, amelyet az európai média koncentrációjáról és pluralizmusáról készített Marianne Mikko észt szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő.

A szövegtervezet szerint „a közszolgálati műsorszolgáltatók a piaci részesedésért jelenleg indokolatlanul és a tartalmi minőség rovására szállnak versenybe a kereskedelmi csatornákkal”. Ennek célja „végső soron nem a minőség, hanem a többségi igény kielégítése”. Az előterjesztő és a tervezetet támogató EP-képviselők szerint ez már felveti azt a kérdést is, hogy megfelelően használják-e fel a közfinanszírozást.

A dokumentum arra buzdítja az Európai Bizottságot – az EU „kormányát” -, valamint a tagállamokat, hogy védelmezzék a médiapluralizmust. Figyelmeztet arra, hogy a média tulajdonlásának koncentrálódása olyan környezetet teremt, amely kedvez a reklámpiac monopolizálásának, korlátozza az új piaci szereplők megjelenését, valamint a médiatartalom egységesüléséhez vezet. Az előterjesztő kéri a versenyjogi rendelkezések következetes alkalmazását – európai és nemzeti szinten egyaránt – az intenzívebb verseny és az új szereplők piacra lépésének biztosítása érdekében.

Tisztázni kell a blogok jogi státusát

Javasolja, hogy „azokban a tagállamokban, ahol nincsenek ilyenek, nevezzenek ki médiáért felelős független ombudsmant, vagy hozzanak létre hasonló intézményeket”. Indítványozza a blogok és más, felhasználók által létrehozott tartalmakon alapuló oldalak jogi státusának tisztázását. Úgy véli, hogy a frekvencia kiosztásánál is figyelembe kell venni a közérdekű célkitűzéseket – így a médiapluralizmus szempontját -, és ezért nem megfelelő a pusztán piaci alapú szabályozási rendszer.

Az előterjesztésről hétfőn Brüsszelben folytat vitát, majd a következő plenáris ülésen – valószínűleg már Strasbourgban – szavaz az EP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik