Üzleti tippek

A szakszervezet viheti csődbe az Alitaliát

A szakszervezetek ellenállása miatt ismét meghiúsulni látszik az Alitalia megmentése: a CAI befektetői csoport csütörtökön visszavonta ajánlatát, mivel a szakszervezeteknek adott ultimátum lejárt, és a csoport újabb engedményekre már nem hajlandó.

A CAI közleménye szerint az Alitaliánál kialakult drámai helyzet miatt a tárgyalások tovább nem nyújthatók, a további engedmények a szanálási terv sikerét veszélyeztetnék.
A terv személyügyi része szerint az Alitalia 20 ezer dolgozójából 3250-et bocsátanának el, és a fennmaradó légitársasági részt az Air One olasz magán légitársasággal egyesítenék. Az Alitaliánál működő kilenc szakszervezet közül azonban a határidő lejártáig csak három adta beleegyezését a tervhez.

A pilóták szakszervezete üdvözölte a CAI visszavonulását, az UIL szakszervezeti szövetség vezetője szerint azonban a 20 ezer munkahely megszűnése “szociális és szakszervezeti katasztrófa”.

Az Alitalia olasz légitársaság 40 járatát törölte szerdán, mivel az egyik kisebb szakszervezeti szövetség sztrájkot hirdetett, déltől négy óráig.

A cég felszámolási biztosa korábban arra figyelmeztetett, hogy a légitársaság ki fog fogyni a pénzből, képtelen lesz üzemanyaghoz jutni, ha a szakszervezetek nem fogadják el mihamarabb a befektetőcsoport Alitaliára tett felvásárlási ajánlatát.

A csoport szerdán megújította bérajánlatát: e szerint fenntartanák a jelenlegi bérszintet azon dolgozók számára, akik növelik munkahatékonyságukat. Az ezzel kapcsolatos elvárásokról azonban közelebbit nem közöltek.
A munkájukat elvesztőknek speciális végkielégítést ígértek, azzal, hogy az ajánlatot visszavonják, ha a légitársaság megmentése nem sikerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik