Üzleti tippek

A Nokia a legértékesebb európai márka

Továbbra is a Nokia a legértékesebb védjegy Európában, 38,28 milliárd eurós piaci értékkel. A második a Vodafone 24,13 milliárddal, a harmadik a Mercedes-Benz 21,36 milliárddal, tette közzé legújabb elemzését szerdán az Európai Védjegy Intézet.

Az európai márkaversenyben német és brit cégek taroltak: Németország tíz legértékesebb márkájának összértéke 153 milliárd euró, a brit első tíz 146 milliárd eurót ér.

A neves márkákat forgalmazó cégek rangsorában is a Nokia áll az élen, a második a Louis Vuitton Moet-Hennessy 34,91 milliárd euróval, a harmadik Vodafone 24,13 milliárddal, a negyedik a Telefonica 22,55 milliárddal, az ötödik a Unilever 21,64 milliárddal.

A márkákat tekintve nagy különbségek vannak Európa keleti és nyugati fele között: Németország, Nagy-Britannia és Franciaország márkái teszik ki a vizsgált 24 ország csúcsmárkáinak 46 százalékát, további 44 százalék jut hét országra, a kelet-európai országok főként nemzetközi márkákkal képviseltetik magukat a versenyben. Kivételt képez az OTP bank, az orosz Beeline távközlési vállalat, és a Gorenje szlovén háztartásigép-gyártó. Ezek példaképül szolgálhatnak a többiek számára.

A felmérésben 24 ország 16 iparágának több mint 3000 kereskedelmi márkáját vizsgálták meg az érték szempontjából a kutatók.

Szeptember elején az intézet már közzétette, hogy az OTP Bank a legértékesebb magyar védjegy, megelőzve a Szerencsejátékot, a Molt, a Danubius Hotels Groupot és a Magyar Postát. Az intézet hatvan magyar védjegyet vizsgált, számítása szerint az OTP Bank 99,3 milliárd, a Szerencsejáték Zrt. 96,3 milliárd, a Mol 70,2 milliárd, a Danubius Hotels Group 47,2 milliárd, a Magyar Posta 47 milliárd forint védjegyértéket képvisel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik