Üzleti tippek

Kivárásra játszik a Főgáz

A Fővárosi Gázművek (Főgáz) csoport a lakossági szabadpiacon kivár, de új termékekkel készül ellensúlyozni a szabadpiac esetleges árelőnyeit - mondta el Bakonyi Tibor, a Főgáz Zrt. vezérigazgatója kedden.

A vezérigazgató az új termékekről részleteket még nem kívánt közölni. A 2007. július elejétől a lakosság számára is liberalizált magyar gázpiacon a vállalat nem tervez lépéseket – mondta Koncz László, a Főgáz vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette: a társaság szeretné megtartani a jelenlegi szabadpiaci fogyasztóit. A Főgáz konszolidáltan 190 milliárd forintot meghaladó 2007. évi árbevételének mintegy 30 százaléka a szabadpiaci fogyasztóitól származott.

A hivatalos bejelentés szerint a közüzemben a lakossági gáz ára 6,55 százalékkal, a nem lakosságié pedig 9,4 százalékkal emelkedik. Koncz László szerint az olaj árának csökkenésével nem lehetetlen az sem, hogy 2009 júliusában már nem lesz szükség a földgáz árának emelésére. Most viszont a nyomott közüzemi ár miatt a fogyasztók visszatérnek a szabadpiacról a közüzembe. Ez a Főgáz esetében várhatóan mintegy 40-50 millió köbmétert fogyasztó cégek visszatérését jelenti a közüzembe.

A múlt évben a Főgáz 2,235 milliárd köbméter földgázt értékesített, amiből a szabadpiaci eladások 374 millió köbmétert tettek ki. Magyarország éves földgázfelhasználása egyébként jelenleg évi mintegy 14 milliárd köbméter, de öt év múlva várhatóan eléri a 17 milliárdot – fűzte hozzá Bakonyi Tibor.
Újságírói kérdésre válaszolva Koncz László azt mondta, hogy a Főgáz a jelenlegi szolgáltatási területén kér energia hivatali engedélyt a 100 köbméter/óránál kisebb fogyasztási mérővel rendelkezők ellátására Egyetemes Szolgáltatóként. A gáztörvény szerint a hatóság ennek a szolgáltatónak már csak az árrését határozza meg.

A Fővárosi Önkormányzat többségi, és a német RWE kisebbségi tulajdonában lévő Főgáz részben a Magyarországon felszínre hozott, valamint az E.ON Földgáz Trade-től vásárolt gázt értékesíti tovább, de más beszerzési forrásai is vannak, amihez biztos hátteret jelent a német tulajdonos. A gázpiaci ellátással kapcsolatban Bakonyi Tibor elmondta, hogy amennyiben az Északi és a majdani Déli Áramlat nemzetközi gázvezetékeket összekapcsolják, akkor a tranzit-kereskedő szerepét is elnyerheti a társaság.

A szabadpiacon a verseny fokozódására számít a Főgáz, az olyan nagy szereplők részvétele miatt mint a Shell, az osztrák OMV leánycége, az orosz Gazpromhoz köthető kereskedők és magyar Mol. Az energetikai cégeknek címzett várható új “Robin Hood” adó a gázipari szolgáltatókat remélhetőleg nem érinti – mondta Koncz László újságírói kérdésre válaszolva, hiszen az ár hatósági ár.

Bakonyi Tibor ehhez hozzáfűzte, hogy a Főgáz társadalmi felelősségvállalása a hátrányos helyzetben lévők több millió forintot kitevő vissza nem térítendő támogatásában is megnyilvánul, tehát indokolatlan ilyen címen esetleg új adót kivetni a Főgázra is.

A Főgáz számításai szerint az idén a múlt évi 2,235 milliárd köbméterhez képest kevesebb mint 10 százalékos lesz az értékesített földgáz mennyiségében a csökkenés. A lakosság körében észrevehetően érezhető a takarékoskodás, megmutatkozik a hatása a fűtéskorszerűsítéseknek és a szabadpiacnak is – magyarázta Bakonyi Tibor. Ebben az évben a konszolidált árbevétel várhatóan mintegy öt milliárd forinttal, több mint 195 milliárd forintra emelkedik, és a társaság a múlt évi nyolc milliárd forintot meghaladó adozótt nyereséghez képest mintegy hat milliárd forintot vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik