Üzleti tippek

Az adón spórol az OTP?

admin
admin

2008. 09. 12. 12:37

Csak 10 százalékos a társasági adó Cipruson, ahol az OTP nemzetközi holdingot alapított. A lapunk által megkérdezett adószakértő szerint nem pusztán adóoptimalizálási szándék áll a bejelentés mögött, maga az érintett nem kívánt nyilatkozni.

Adóoptimalizálási törekvések állhatnak az OTP ciprusi holdingalapítása mögött – vélte Kuti Ákos, a Cashline elemzője. Az elemző emlékeztetett: tavaly már alapított céget Cipruson, s nem derült ki, mi volt az alapítás célja. Kuti Ákos szerint a hír semleges hatású az árfolyamot tekintve.

Szokásos módszer

Vámosi Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adópartnere szerint szokásos nagy, nemzetközi vállalatoknál, hogy holdingot alapítanak, s vélhetően az OTP is elérte már ezt a méretet – mondta a FigyelőNetnek az adószakértő, aki ugyanakkor hangsúlyozta, az ügy konkrét részleteit nem ismeri. A szakember úgy vélte: a holdingalapítás az OTP külföldi terjeszkedésével lehet kapcsolatban.

Vámosi szerint biztosan nem arról van szó, hogy az OTP a Magyarországon megszerzett jövedelmét a kedvezőbb (10 százalékos), ciprusi társasági adó alapján szeretné leadózni.

Számos előnye lehet

A szakértő úgy vélte: az OTP nagyobb és komolyabb cég annál, hogy a hazai adóbefizetéseit így kívánja csökkenteni, s a nemzetközi szabályozás nem is teszi legálisan lehetővé a jövedelem ilyen módon történő átmozgatását. Az adószakértő szerint a holdingalapítás mögött inkább költségcsökkentési, mint adóoptimalizálási szempontok állhatnak, illetve egyéb előnyök is fölmerülhetnek: például nagyobb hitel vehető így föl nemzetközi pénzintézetektől.

Ciprus egyik népszerű célpontja egyébként az „adójukat optimalizáló” vállalkozásoknak. Az OTP a FigyelőNet megkeresésére nem kívánt részletesebb információkkal szolgálni az ügyről azon túl, mint amit a Budapesti Értéktőzsde honlapján, egy szűkszavú közleményben közzétettek.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.