Üzleti tippek

Újabb óriásbank dőlhet be a hitelválságban

Felére zuhant a Lehman Brothers befektetési óriásbank piaci értéke, miután kiderült: a koreai KDB nem nyújt segítséget a bajba került amerikai banknak. A cég gyorsjelentésének előrehozott publikálásával próbálja elkerülni összeomlását.

A Lehman Borthers negyedéves jelentését közép-európai idő szerint szerdán fél kettőkor teszik közzé stratégiai kezdeményezéseikkel egyetemben – írja a Guardian honlapján. A szerda reggeli Wall Street Journal szerint a cég arra készül, hogy elkülönítse ingatlanvagyonának egy jelentéktelen részét SpinCo nevű vállalkozásba.

Elúszott a koreai mentőcsónak

A Lehman befektetési bank lehetőségei a pénzügyi mentőöv megszerzésére akkor fogytak el, mikor a dél-koreai KDB bankkal folytatott tárgyalások zsákutcába értek. Két hónapja tárgyaltak a koreai bankkal, de a KDB közölte, hogy a megbeszélések immár véget értek. Az amerikai jegybank még két másik befektetővel próbált egyeztetni, de ezek sem vezettek eredményre. A hír nyomán a bank részvényeinek árfolyama 45 százalékkal zuhant.

A pénzintézet körülbelül 2,8 milliárdos veszteséggel néz szembe hibás jelzálogpiaci befektetéseinek nyomán, és vélhetően az amerikai hitelválság újabb áldozatává válik. Eddig bíztak abban, hogy megbízható befektetőre tehetnek szert a negyedéves adatok megjelenése után. „A piac attól tart, hogy senki nem fog tőkeinjekciót adni a cégnek” – mondta Nick Kalivas, a chicagói MF Global Research elemzője.

Eladnák az aranytojást tojó tyúkot

Tervezik továbbá a bank vezetői, hogy áruba bocsájtják a cég legértékesebb részét, a vagyonkezeléssel foglalkozó Neuberger Berman divíziót is, hogy forráshoz jussanak. A tulajdonosok körülbelül 10 milliárd dollárra értékelik az üzletrész árát, de a vevők már csak 5-6 milliárd körüli összeget adnának érte. Ha létrejön az adásvétel, kérdésessé válik, hogy mi más érdekelné a Lehmanban a befektetőket.

A New York-i tőzsdezáráskor a cég részvényeinek ára évtizedes, 6 dollár körüli mélyponton volt. A befektetők érthetően idegesek, mert márciusban hasonló körülmények között omlott össze az Egyesült Államok ötödik legnagyobb befektetési bankja, a Bear Stearns.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik