Üzleti tippek

A nagy cégek jobbak, mint a gazdaság

Az eltérő fejlődési utak ellenére azonos problémákkal küzdenek a közép- és kelet-európai gazdaságok – derül ki a Deloitte és a Figyelő régiós toplistájából, amelyet a hetilap csütörtökön megjelenő száma közöl.

Sokkal jobban teljesítettek az elmúlt évben a nagy magyar cégek, mint a gazdaság egésze. Az 500 legnagyobb közép- és kelet-európai vállalat között szereplő 60 magyar társaság összesített árbevétele euróban kifejezve 10 százalékkal nőtt 2007-ben, miközben a GDP csak 1,3 százalékkal.

Ez részben annak tudható be, hogy a nagyvállalatok exportra termelnek, tehát a belföldi keresletcsökkenés nem hatott rájuk. „Kérdés, mit látunk majd jövőre” – utal Seres Béla, a Deloitte partnere, a pénzügyi tanácsadás régiós vezetője arra, hogy az idén lassult a világgazdaság, s nem tudni, ezt mennyire érzik majd meg a régióbeli nagyok, köztük a magyar társaságok. Szerepe van azonban annak is, hogy számos energetikai vállalat került fel a listára, s ezek növekedését húzta az árrobbanás.

Az energetika dominanciája az egész 500-as klubban érezhető, ezt a szektorra jellemző méretgazdaságosság magyarázza. Sok köztük az állami cég – Magyarország kivételnek számít azzal, hogy számos energetikai társaságba magántőkét vont be. A legnagyobb súlyú vállalatok között egyébként is lépten-nyomon feltűnnek az állami tulajdonúak; összesen 120 ilyen található a listában, ezek együtt a klub árbevételének 20 százalékát adják.

Az ország mérete is indokolja a lengyel vállalatok dominanciáját a listán: összesen 176 van belőlük. A második helyezett Ukrajna, 75 céggel. Dobogós még Csehország 70-nel, Magyarország a negyedik helyen áll, 60 céget küldve.

A 10-es gyógyszeripari toplistán azonban tőlünk származik a legtöbb, azaz 4 szereplő: Chinoin (Sanofi), Richter, Hungaropharma és Phoenix Pharma, utánunk a lengyelek következnek 3 vállalattal.

A TOP 500 árbevételének 15 százalékát cseh, 14,5 százalékát magyar társaságok adják, vagyis e két ország legnagyobb vállalatai nagyobb arányt képviselnek az összesítésben, mint az országok GDP-t tekintve.

Általános volt a vélemény a kutatásban megkérdezett cégvezetők körében, hogy a politikusok kevéssé képesek javítani az üzleti környezetet, sőt, ha beavatkoznak valamibe, akkor inkább rontanak rajta.

(Ismerje meg az 500 legnagyobb közép- és kelet-európai cég listáját és annak sokrétű elemzését a Figyelő legfrissebb, csütörtökön megjelenő számából!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik