Üzleti tippek

Befolyásos gazdagok

A legbefolyásosabb Oprah Winfrey, a leggazdagabb J. K. Rowling, a legfiatalabb pedig Miley Cyrus azon a 100-as toplistán, amelyet a Forbes magazin állított össze.

Újra Oprah Winfrey a legbefolyásosabb – legalábbis a Forbes magazin idei rangsora szerint, amely a hírességek éves bevétele és médiamegjelenéseik száma alapján áll össze. Az amerikai talkshow-királynő összesítésben lett az első, de 275 millió dolláros éves bevételével nem ő kereste a legtöbb pénzt, hanem a Harry Potter-könyvek szülőanyja, a lista kilencedik helyét elfoglaló J. K. Rowling. Az angol író 300 millió dollárt kasszírozott 2007 júniusától 2008 második feléig. Oprah ugyanakkor első lett a televíziós megjelenések listáján, az interneten a második leggyakrabban említett sztár volt az elmúlt évben, a nyomtatott sajtóban pedig az ötödik helyre került.

Dobogós a legjobban kereső sportoló

Tiger Woods is megtartotta pozícióját a száz legbefolyásosabb médiaszemélyiség listáján: a világ legjobban kereső sportolója egymás után másodszor lett második, 115 millió dolláros keresetével. A 32 éves golfozón kívül csak egy sportoló, az Egyesült Államokba szerződött brit labdarúgó, David Beckham szerepel a lista első tíz helyezettje között.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Angelina Jolie került, míg partnere, Brad Pitt – aki tavaly az ötödik volt – most a tízedik lett a rangsorban. A sztárpár ezúttal nem annyira a pénznek (együttes bevételük „mindössze” 34 millió dollár volt az elmúlt évben), inkább a médiamegjelenéseknek köszönheti az előkelő helyezést, hiszen filmjeikről, jótékonykodási akcióikról és gyermekeikről szüntelenül beszámol a sajtó. Jövőre valószínűleg még nagyobb eséllyel indulnak a lista előkelőbb pozícióiért, lévén, hogy az idén júliusban megszületett ikreik újabb csemegeként szolgálnak a médiának, arról nem is beszélve, hogy csak a gyermekeik első fotóinak eladása 14 millió dollár pluszt hozott a konyhára.

Vesztesek klubja: Tom Cruise, Madonna

Egy másik pár is bekerült a legbefolyásosabbak klubjába: Beyoncé Knowles énekesnő a negyedik, szintén zenész férje, Jay-Z pedig a hetedik helyet szerezte meg. Köztük a listán az ötödik helyezett Beckham után Johnny Depp filmszínész-rendező foglal helyet.

Az újjáalakított The Police együttes, amelynek világ körüli turnéja 115 millió dolláros bevételt produkált, először szerepel a listán, de kirobbanó sikerével rögtön a nyolcadik helyre került. Másoknak nem volt ilyen szerencséjük: Madonna a tavalyi harmadik helyről a 21.-re, a Rolling Stones pedig, amely legutóbb épp hogy lemaradt a dobogóról, az idén fel sem került a százas listára. Tom Cruise ugyancsak a vesztesek táborába került. A színész két éve még az első helyet birtokolta, most viszont, hogy legutóbbi filmje, a Gyávák és hősök sem a filmkritikusok, sem a közönség kegyeit nem nyerte el, csak a 31. a sorban. Nem remekelt Oprah kollégája, Jay Leno sem, akinek 32 milliós fizetése csak a 32. hely megszerzéséhez volt elegendő. A nem sokkal mögötte található Miley Cyrus számára viszont nagy sikernek számít helyezése: a Disney stúdió Hannah Montana sorozatának 15 éves hősnője egyből a 35. helyre került, ő a legfiatalabb a Forbes listáján. A Harry Potter sztárja, a 19 esztendős Daniel Radcliffe sem hiányzik a rangsorból, neki a 64. helyet sikerült megszereznie. Szintén új a listán Sarah Jessica Parker, aki a 72. helyen debütált, miután elkészült a Szex és New York című sorozat moziváltozata.

Nem került fel viszont a listára a tavalyiak közül többek között Tom Hanks, Jessica Alba, Adam Sandler, Jessica Simpson és Scarlett Johansson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik