Üzleti tippek

A Rauch csak 7 eurocentet ad a léalmáért

A Rauch Hungária Kft. nem fizet kilenc eurocentet az ipari alma kilójáért, legfeljebb hetet hajlandó adni a termelőknek; Kardos Gábor, a cég ügyvezető igazgatója szerint ugyanis 15-20 forint az ipari alma reális felvásárlási ára.

Az alma termesztők az agrártárcával és a piac 60 százalékát birtokló Agranával a múlt héten 9 eurócentes minimális felvásárlási árban állapodtak meg.

Kardos Gábor a legfeljebb 7 eurocentes árat az almasűrítmény alacsony keresletével és rendkívül alacsony, tonnánkénti 800-850 eurós árával indokolta.

Amennyiben ez az ár növekedne úgy az almatermesztőknek is többet tudna fizetni az osztrák érdekeltségű vállalkozás – mondta. Hozzátette: a cég jelenleg 7 eurócentnél nem tud többet fizetni az almáért, ennél magasabb ár mellett már nem lenne gazdaságos a termelés.

Évente, a termés mennyiségétől függően a Rauch Hungária Kft. 60-70 ezer tonna almát vásárol fel Magyarországon, emellett további 10-15 ezer tonna más gyümölcsöt, amelyből szintén alapanyag készül. Így egyebek között piros és fekete ribizlit, kajszi és őszibarackot, valamint bodzát is vesznek.

Magyarországon évente alapanyagra, azaz gyümölcsre összesen mintegy 2 milliárd forintot fordít a cég. Ennek mintegy 70 százalékát almafelvásárlásra költik. A múlt évben a Rauch Hungária Kft. mintegy 21 milliárd forintos árbevételt könyvelt el, az idén is hasonlóra számítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik