Üzleti tippek

Nem lehet több közmédium

Egy ideig nem lesz több közműsor-szolgáltató Magyarországon, mivel a médiahatóság a hatályos szabályok szerint nem sorolhat át ebbe a körbe egyetlen rádiót, televíziót sem - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egyik e heti döntéséből.

A nyolc éve sugárzó gödöllői Calipso Rádiót működtető társaság kérelmét elutasító döntés szerint kizárja a pályázat nélküli átsorolást a tavaly elfogadott, a digitális átállásról szóló jogszabály, valamint a 2007-ben módosított médiatörvény is.
Csakhogy egy, szintén az előző évben született parlamenti döntés szerint az ORTT ez év végéig nem pályáztathat újabb hullámsávot, miként csak bizonyos megkötésekkel módosíthat műsorszolgáltatási szerződést is.

A médiahatóság nem teheti meg például, hogy “a műsorszolgáltatót az általa korábban vállalt valamely kötelezettség teljesítése alól részben vagy egészben mentesítse, illetve a műsorszolgáltató által fizetendő műsorszolgáltatási díj összegét csökkentse vagy esedékességét módosítsa”. Márpedig a közműsor-szolgáltatónak – azaz olyan médiumnak, amely vállalja, hogy műsorában többségben van a közszolgálati tartalom – nem kellene műsorszolgáltatási díjat fizetnie.

A történet külön érdekessége, hogy a döntés egy olyan rádiónevet említ, amelynek használatától – a Magyar Rádió által egy éve indított perben – a Fővárosi Ítélőtábla június közepén jogerősen eltiltotta a gödöllői céget. A közmédium annak kimondását kérte, hogy a helyi rádió neve túlságosan is hasonlít az ő, az 1980-as években indított, már nem működő Calypso adójuk elnevezéséhez. A médiahatóság a közeljövőben levélben érdeklődik a gödöllői műsorszolgáltatónál, hogy tett-e lépéseket a névváltoztatás ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik