Üzleti tippek

Csányinak köszönheti posztját a BKV-vezér

Kocsis Istvánt Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató kezdeményezésre választották meg gyakorlatilag négypárti konszenzussal a BKV élére – írja csütörtökön megjelenő számában a Figyelő. A tehetséges topmenedzser korábban az MVM-ből az OTP és a Mol mintájára hatalmas magáncéget akart szervezni, de túlnyerte magát.

Oroszlánkörmeit még hivatalba lépését megelőzően megmutatta Kocsis István, a BKV új vezére. A szocialista–szabad demokrata fővárosi vezetők ugyanis el akarták vonni tőle a vezérigazgató-helyettesek kinevezésének a jogát. Kocsis csak a közgyűlési szavazás előtti este értesült erről a tervről – ezt Katona Kálmán, az MDF fővárosi képviselője is megerősítette a Figyelőnek. Az újdonsült főnöknek e rövid idő alatt egy szocialista képviselőt sikerült maga mellé állítania, így a javaslatot az utolsó pillanatban visszavonták – olvasható Figyelő legfrissebb, csütörtökön megjelenő számában.

Csányi nyomására, konszenzussal

Kocsis kinevezését az önkormányzat gazdasági bizottságában az MSZP, az SZDSZ és az MDF is támogatta; a Fidesz tartózkodott. A Figyelő kérdésére Tarlós István, a Fidesz budapesti frakciójának vezetője úgy nyilatkozott, hogy Kocsist alkalmasnak tartja a BKV vezetésére.

Csányinak köszönheti székét? (Fotó: MTI)

Csányinak köszönheti székét? (Fotó: MTI)

A Figyelő úgy tudja, a menedzser kinevezését Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, Kocsis üzlettársa és régi szövetségese kezdeményezte. Ezzel kapcsolatban a gazdasági bizottságban is tagsággal rendelkező informátor felemlegette, hogy annak idején Bokros Lajos egykori pénzügyminiszternek Kocsis közbelépése miatt nem sikerült az OTP elnöki jogkörét elvonnia Csányi Sándortól, miközben a többi bank esetében e posztot sikeresen különválasztotta a vezérigazgatóitól.

Nem politizál

Én nem politizálok – válaszolt Kocsis István, a BKV új vezérigazgatója a Figyelő azon kérdésére, miszerint kinevezését valóban Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója javasolta-e. Felvetésünkre, hogy ez nem politikai kérdés, egy rövid „dehogynem” volt a válasz. Az interjú egésze a lap csütörtökön utcára kerülő számában olvasható.

Kocsis István kinevezése, de különösen a korlátozott jogkörre vonatkozó tervek elbukása ugyanakkor Hagyó Miklós, a BKV-ért felelős főpolgármester-helyettes vereségének tekinthető, akinek nem állt érdekében, hogy erős és független ember kerüljön a vállalat élére, a jelenlegi vezérigazgató-helyettesek ugyanis a fővárosi vezetők bizalmasai.

Túlnyerte magát az MVM-nél

Kérdés, hogy a topmenedzser miért vállalta el a szinte minden sebből vérző önkormányzati vállalat vezetését. Egyik közgyűlési forrásunk szerint „nem bírt magával”, és mindenképpen elfoglaltságot akart szerezni azután, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök márciusban ripsz-ropsz elküldte az MVM éléről.

A Figyelő az energiapiacot jól ismerő forrásai szerint Kocsis nagyra törő tervekkel érkezett az MVM-hez, és azokat majdnem sikerült is megvalósítania. „Csányival együtt létre akartak hozni egy OTP-hez, illetve Molhoz hasonló hatalmas magáncéget. A terv az volt, hogy privatizálják és erős menedzsment jogokat szereznek” – nyilatkozta a Figyelőnek egy tanácsadó cég elemzője. „Az MVM és Kocsis túlnyerte magát” – tette hozzá egy másik elemző.

(A lap csütörtökön megjelenő számából megtudhatja, miként nyerte túl magát az MVM-nél az „igazi diplomatának” tartott Kocsis. A lap elemzi a BKV gazdasági helyzetét, amelyből kiderül: nagyon szűkös az új vezérigazgató mozgástere. A Figyelő interjút is készített Kocsissal, ahol a menedzser többek között saját konszenzusteremtő képességéről beszél.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik