Üzleti tippek

Bizonytalan hozammal csábítanak

Továbbra is bizonytalan, jó üzlet lesz-e jövőre az ÁAK, az MVM és a Mavir kisebbségi részesedésének megszerzése, mert a három cég profitja jórészt az állami szabályozástól függ.

Nem mertek találgatásokba bocsátkozni a lapunk által megkérdezett szakértők arról, hogy vajon jó üzlet lehet-e 2009-ben az Állami Autópálya Kezelő, a Magyar Villamos Művek, vagy a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) részvényeinek megvásárlása.

Minden az államtól függ

Mindhárom cég egyelőre zárt körűen működő részvénytársaság, vagyis gazdálkodási adataik nem nyilvánosak, üzleti terveik sem ismertek pontosan, ráadásul mindegyikük bevétele közvetlenül vagy közvetve az államtól függ, vagyis tőzsdére bocsátásuk előtt az államnak szabályozási garanciákat kell nyújtania – indokolták tartózkodásukat a szakemberek.

A legrejtélyesebb cég közülük feltétlenül a Mavir. Bár a társaság tetemes nyereséggel zárta az elmúlt két évet, feladata nem a tőzsdei cégektől elvárt profitmaximalizálás, hanem a magyar villamosenergia-rendszer működtetése, az áramellátás biztosítása. A Mavir bevétele egyedül az államtól függ: forgalma a villamos energia átviteléért fizetett díjakból származik, amelyeket a cég számításai alapján a Magyar Energia Hivatal javaslatára a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium hagy jóvá.

A homályt vélhetően a részvényjegyzést bevezető kibocsátási tájékoztató oszlatja majd el: ebben a börzére készülő társaság beszámol gazdálkodásáról, terveiről, és a kibocsátandó részvények számáról és névértékéről. Ezt követi a jegyzési időszak, majd a papírok tőzsdei bevezetése. A kormányszóvivő vasárnapi ígérete szerint ez utóbbi dátum az Állami Autópálya Kezelő részvényei esetében 2009. május 31, a Mavir esetében 2009. szeptember 30, az MVM esetében pedig 2009. november 30.

Eddig jól ment

Bár a múltbéli eredmények semmiféle garanciát nem szolgáltatnak a jövőbeli nyereséges gazdálkodásra, a három kijelölt cég jól teljesített az elmúlt két évben.

Az ÁAK adózott nyeresége 2006-ban 7,037 milliárd, 2007-ben pedig 8,73 milliárd forint volt; ha feltesszük, hogy a profitot a tulajdonosok szétosztják maguk között, akkor tavalyelőtt 1,76, tavaly pedig 2,18 milliárd forintot kaptak volna a részvények egy híján negyedét birtokló kisbefektetők. Ugyanilyen logika szerint az MVM profitjából 2006-ban 0,456 milliárd, 2007-ban pedig 9,081 milliárd forint üthette volna a markát az Új Tulajdonosi Program MVM-kisrészvényeseinek. Mivel a Mavir részvényeinek csaknem fele eladható a kormány legutóbbi döntése értelmében, a fentiekkel megegyező logika szerint 2006-ban 4,2 milliárd, tavaly pedig 3,11 milliárd forint juthatott volna a polgároknak.

A kisbefektetők túl sokat egyébként sem kockáztatnak: akik 250 ezer forintnál kevesebbért vásárolnak majd papírokat, azok részletfizetési kedvezményt kaphatnak és mentesülnek az árfolyamnyereség-adó alól, ha több mint öt évig nem adják el papírjaikat. Az állam ráadásul 1,5 évig visszavásárlási garanciát vállal a részvényekre kibocsátási árfolyamon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik