Üzleti tippek

Nem a Gazprom a hibás a magyar gázáremelésért

A Gazpromnak nincs jelentős befolyása a Magyarországon 2008-ban jelentősen megemelkedett földgázárra - állítja az orosz cég.

Közleményében a Gazprom kifejti: a tavalyi 13 milliárd köbméter magyarországi felhasználás több mint felét, 7,5 milliárd köbmétert közvetlenül szállította a magyar határra.

A Gazpromtól vásárolt földgáz árazása meghatározott árképlet alapján történik. Jelenleg a még 1996-ban kötött és 2015-ben lejáró hosszútávú kereskedelmi megállapodás alapján állapítják meg “ship-or-pay”, azaz “szállíts, vagy fizess” módon. Ez azt jelenti, hogy nem csak a vevőnek, hanem az eladó Gazpromnak is meg kell fizetnie a teljes árat, ha nem teljesíti a szükséges gázmennyiség szállítására vonatkozó kötelezettségeit.

Az olajtermék-kosáron van a hangsúly

Az árképletben a gáz árát egy nem részletezett összetételű olajtermék-kosárhoz kötik, ami havonta meghatározza a tényleges árat, így az árváltoztatásra egyoldalúan nincs lehetőség. A Gazprom magyarázata szerint a magyar import árképzés nem tartalmaz olyan különleges rendelkezést, ami az iparág által elfogadott árképzési mechanizmusoktól eltérne.

A szabadpiac mellett Magyarországon van közüzem is, amelyben a földgáz fogyasztói árának megváltoztatására az energiaügyekben illetékes miniszternek negyedévente van lehetősége.

Tolódik az ár

Az országba beérkező földgázt a nagykereskedő E.ON Földgáz Trade Zrt. adja tovább. A beszerzési ár képletében kilenc havi eltolódással szerepel a kőolaj világpiaci ára. Ennek alapján a második negyedévben még hordónként 82 dolláros olajár alapján számolt a közüzemi nagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade Zrt. A harmadik negyedévben 94 dollárral kalkuláltak, de a negyedik negyedévben már 112 dollár hordónkénti árral kell számolni – mondta Kutas István, az E.ON Földgáz szóvivője.

A végfogyasztói árban a termék árán kívül benne van a rendszer használatának díja is, amiben nemcsak a gázvezeték használatát fizeti meg a fogyasztó, hanem például a földgáz biztonsági tárolását is.

Ugyanakkor a fogyasztóknak részletekben meg kell fizetniük azt a veszteséget is, amely a földgáz hivatalosan elismert beszerzési költsége és a tényleges költségek közötti különbözet miatt az E.ON Trade-nél halmozódott fel. A legutóbbi információk szerint ennek összeg meghaladja a 30 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik