Üzleti tippek

Magosz: kijátsszák egymás ellen az almatermelőket

Úgy tűnik, kijátssza egymás ellen a magyar és a lengyel almatermelőket a két ország legnagyobb ipari gyümölcsfeldolgozója, az osztrák Agrana, hogy minél nagyobb haszna eléréséhez leszoríthassa a felvásárlási árat - mondta Tilki Attila országgyűlési képviselő (Fidesz).

A politikus, aki az ellenzéki párt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke, Fehérgyarmat polgármestere, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) delegációjának tagjaként tartózkodik a lengyel fővárosban, ahol az ottani árvita körülményeiről tájékozódnak.

Tilki Attila elmondta, hogy a lengyel termelők érdekképviseleti szervezete, a National Union Farmers elnöke, Wladyslaw Serafin arról tájékoztatta a magyar tárgyalócsoportot, hogy az Agrana Lengyelországban úgy érvel: azért alacsony az ipari alma ára, mert a magyarok olcsón adják.

A politikus rámutatott: az osztrák cég Magyarországon ennek a fordítottját állítja, miszerint a lengyelek olcsó almája szorítja le az árat.

Az almasűrítmény árának kialakításában jelentős szerepe van a lengyel piacnak, mivel Lengyelországban sok alma terem, és nagy mennyiségű almasűrítmény készül. Így Magyarországon is ezekhez az árakhoz igazítják a feldolgozók a felvásárlási árakat – mondta Szigeti Zoltán, az Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója reagálva Tilki Attila kijelentésére.

Arra a kérdésre, hogy mikor lehet megegyezés a feldolgozóüzem és az almatermelők között, Szigeti Zoltán úgy válaszolt, ez már nem rajta múlik. Hozzátette: szeretné, ha mielőbb létrejönne az egyezség, ez az feldolgozóüzem érdeke is.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója ugyanakkor az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az almatermelők megbízottai szeretnének egyeztetni az Agrana tulajdonosaival – vagyis a tényleges döntéshozókkal – is. Ehhez segítséget kértek a budapesti osztrák nagykövetségtől, ahol csütörtökre ígértek választ.

A Magosz szövetségi igazgatója késő délutáni információja szerint elképzelhető, hogy a héten mégsem lesz miniszteri közreműködéssel egyeztetés a feldolgozók és az almatermelők között, mivel ehhez – idézte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter álláspontját Budai Gyula – az folyamatban lévő megbeszélések lezárása szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik