Üzleti tippek

Már negyven város akar gumigyárat

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökségnél már 40 város jelezte: örömmel látnák az indiai gumiipari vállalat, az Apollo Tyres 200 millió eurós zöldmezős beruházását.

Az ITD Hungary közleménye szerint az Apollo múlt heti bejelentése óta – miszerint úgy döntött, visszavonja a Gyöngyösön létrehozandó Európai Gyártási és Fejlett Technológiai Központtal kapcsolatos kezdeményezését – több írásbeli illetve informális jelzés érkezett Magyarország különböző városaitól, településeitől, hogy befogadnák a beruházást.

A beruházás befogadására jelentkező települések főbb paramétereit vizsgálja, majd értékeli az ITD Hungary. Így figyelembe veszik a települések elhelyezkedését, az elérhető szolgáltatásokat, a hagyományos iparágak mellett a jelentősebb cégeket is. Fontosak a rendelkezésre álló iparterület általános jellemzői is, például a méret, a bővíthetőség, az építési szabályok.

Az ügynökség értékeli az iparterület megközelíthetőségét, szempontként kezeli a közművesítést, a környezeti adatokat, a telek-, épületárakat, a helyi adókat is.

Fontos szempont továbbá a térség munkaerőpiaci helyzete – olvasható a közleményben. A városok adottságait az ITD Hungary összeveti a befektető igényeivel, az ezeknek leginkább megfelelő települések kerülnek fel a befektetőnek átadott ajánlati listájába.

Az Apollo feltétele volt, hogy a telephely legfeljebb egy óra alatt megközelíthető legyen a fővárostól autópályán. Kritériumként jelölték meg, hogy tulajdonilag és besorolásilag is rendezett, megfelelő méretű ipari park álljon rendelkezésre, valamint szakképzett munkaerő.

A közlemény szerint a befektető további, kiegészítő információkat is bekérhet, majd ez után kerülhet sor az első, személyes látogatásra, a részletek megbeszélése az ITD Hungary, a helyi városvezetés és a befektető között.

A részletes vizsgálódásokat követően választja ki a beruházó a végső helyszínt, és készíti elő a projektet. Ezek során az ITD Hungary változatlanul segíti a befektetőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik