Üzleti tippek

A vártnál jobban nőtt a GDP

Előzetes adatok szerint az idei második negyedévben 2,2 százalékkal bővült a magyar gazdaság a múlt év hasonló időszakához képest.

A bruttó hazai termék (GDP) 2008 második negyedévében 2,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A gazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal nőtt 2008 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából az előzetes adatok alapján.

Az elemzők a második negyedévre 1,9 százalékos GDP-növekedést vártak korábban.

A KSH és az Ecostat gyorsbecslése szerint az első negyedévhez viszonyítva, szezonálisan kiigazított adatok szerint a második negyedévben 0,6 százalékkal nőtt a GDP.

Az első félévben a gazdasági növekedés 2 százalék volt kiigazítás nélkül, naptári hatás kiszűrésével 1,6 százalék.
A GDP az idén az első negyedévben kiigazítás nélkül 1,7 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, utóbbit a KSH a korábban közölt 0,9 százalékról emelte meg 0,1 százalékponttal.

Tavaly a GDP növekedési üteme 1,3 százalék volt, a második negyedévi bővülés, kiigazítatlanul és kiigazítva is 1,2 százalékot, a félévi 1,9 százalékot tett ki.

A mezőgazdaság húzott

Ligeti Csák, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője az elemzők által vártnál magasabb negyedévi ütemet a mezőgazdaság jó teljesítményével, az egészségügyi szolgáltatások tavalyi alacsony bázisával indokolta, hozzátéve, hogy az építőipar nagy zuhanása sem folytatódott. A pénzügyi szolgáltatás teljesítményének romlása mögött kizárólag a biztosítási ágazat nehéz helyzete áll – fűzte hozzá.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta: nagy meglepetést nem okozott a mutató “és ez már önmagában is kedvező”. Hozzátette: a konszenzust meghaladó adat ellenére a kilátások nem javultak, lassul a feldolgozóipar növekedése, romlanak a külpiaci értékesítési lehetőségek és a belső fogyasztás sem nő látványosan.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője szerint, bár a második negyedéves adat valamelyest jobb lett a vártnál, a további kilátásokat tekintve már kevéssé irányadó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik