Üzleti tippek

OTP: 74 milliárdos profit

Az OTP Bankcsoport 2008 második negyedévében 74 milliárd forintos konszolidált, adózott nyereséget ért el, ami éves szinten 46,6 százalékos növekedés és jóval meghaladja az elemzői várakozásokat.

Az eredmények alapján a bank vezetése reálisnak és megalapozottnak látja az adózott eredmény idei legalább 10 százalékos bővülését. A második negyedévi profit 34,2 százalékkal nagyobb az előző negyedévinél. A bankcsoport átlagos mérlegfőösszege 2008. második negyedévében 8.853 milliárd forint volt, az előző negyedévinél 2,2 százalékkal kevesebb, az előző év második negyedévinél 16,6 százalékkal több.

Az OTP magyarországi piaci pozíciói az előző negyedévhez képest kedvezően alakultak: a lakossági hiteleknél piaci részaránya 0,4 százalékponttal 31 százalékra nőtt, ezen belül a fogyasztási hitelek piaca 0,7 százalékponttal 27,9 százalékra emelkedett. A betéti részarány a háztartásoknál 0,1, a vállalatoknál 0,4 százalékponttal nőtt.

Az OTP magyarországi tevékenységét reprezentáló OTP Core mérlegfőösszege június végén 6.133 milliárd forint volt, az előző havinál 2 százalékkal kevesebb, az egy évvel korábbinál 15,7 százalékkal több. A külföldi leánycégeknek a csoport eredményéhez való hozzájárulása az előző negyedévi 30,4 százalékról 21,3 százalékra csökkent. A részesedésük a hitelportfólión belül 46,2 százalék, a betéteknél 37,8 százalék volt a második negyedévben.

Az OTP csoport kiválóan alkalmazkodott a nemzetközi válsághoz – vonta le a következtetést Urbán László vezérigazgató-helyettes a bank eredményeit elemezve. A makrogazdasági környezet volatilis változása jó lehetőséget adott az OTP-nek arra is, hogy fedezeti ügyletekkel és szakszerű eszköz-forrás menedzsmenttel gyarapítsa a csoport eredményét – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik