Üzleti tippek

A Nabuccót nem érinti közvetlenül a dél-oszétiai háború

A Nabucco gázvezeték előkészítésére és tervére nincs közvetlen hatása a grúziai harcoknak, amelyben az energetikai infrastruktúra is részben sérül - mondta el Bayer Mihály, a Nabucco-nagykövete.

Remélhetőleg néhány napos harcról van szó – tette hozzá – kiemelve, hogy a Nabucco viszont egy hosszú távú projekt. A tervek szerint a Kaszpi-tenger térségéből induló és Grúzián is átvezető Nabucco gázvezeték a közép-ázsiai és a közel-kelet gázmezőkről származó gázt juttatná el Európába megkerülve az orosz forrásokat.

Már most is a volt szovjet köztársaság területén keresztül húzódik az egyetlen gáz-, illetve olajvezeték, amely Oroszország kikerülésével juttatja el a világpiacra a Kaszpi-tenger mélyéről származó szénhidrogéneket.

A jelenlegi árakon 7,9 milliárd euró beruházási költségű Nabucco a grúz-török határról Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon át érné el az ausztriai Baumgertent. Az új gázvezeték Törökországban 2000, Bulgáriában 400, Romániában 460, Magyarországon 390 és Ausztriában 46 kilométer hosszú lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik