Üzleti tippek

Vége az Interfructnak?

Az Interfruct Kft. várhatóan 700 dolgozót bocsát el. A csoportos létszámleépítést a tulajdonos, a Calslane Holdings Limited utasítására hajtják végre.

Az indoklás szerint egy meg nem nevezett szakmai befektető néhány nappal ezelőtt elállt a tervezett együttműködéstől.

A közlemény szerint, amennyiben a tulajdonosnak szeptember 30-ig sikerül új szakmai partnert bevonnia az Interfruct reorganizációs folyamatába, és így stabilizálni a társaság működését, továbbra is számít a cash and carry lánc alkalmazottainak munkájára.

A Figyelő korábbi cikkei az áruházlánc bizonytalan helyezteére hívták föl a figyelmet. Az SCDs az Interfruct áruházi ingatlanokat először felvásárolta azok eddigi kis tulajdonosaitól, majd mintegy 20 milliárd forintért korábban eladta az angol Dawnay Day Carpathian Plc. alapkezelőnek, és 15 évre szóló visszabérlési jogot kötött ki (tehát a híresztelések szerint most a bérelt ingatlanjait adná bérbe másoknak).

Ám a társaság mérlegbeszámolóiból az is kiderül, hogy az Interfruct összesen (saját tulajdonú leányvállalatán keresztül és közvetlenül) mintegy 3 milliárd forint kölcsönt adott az SCD Inter-Investnek, azaz saját tulajdonosának. A kölcsönt felvevő cég viszont 2007-ben minimális forgalom mellett 3,6 milliárd forint veszteséget, ezen belül 3,15 milliárdos értékvesztést könyvelt el.

A történet további érdekessége, hogy az SCD május 20-án az SCD Inter-Investet eladta a főleg válságkezeléssel foglakozó ciprusi Calslane Holdingsnak (Hosszas aszalódás – Figyelő 2008/25. szám). E társaság viszont a Kossuth Holding Válságkezelő és Felszámoló Zrt. tulajdonosa is, s ez utóbbi vezérigazgatója, Csorba Gábor László néhány hete az SCD Inter-Invest Zrt. vezére is lett.

Márpedig a Kossuth Holdingnak van gyakorlata a hasonló élelmiszer-ipari esetekben, irányításával számolták fel például a modern, részben uniós támogatással épített húsfeldolgozó üzemet működtető Húspiac Kereskedelmi Kft.-t – derül ki a Figyelő korábbi cikkéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik