Üzleti tippek

Az OMV megtartja pakettjét

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalatnak nem áll szándékában megválni a Mol-ban meglévő részvényeitől - fejtette ki Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója.

Keddi telekonferenciáján az igazgató elmondta, hogy jelenleg nem gondolkodnak a Mol részvények eladásán, a papírok későbbi sorsa pedig a közép-kelet-európai energetikai piac változásának függvénye. Mint közölte, a Mol-ban meglévő 20,2 százalékos OMV érdekeltség fontos lehet a piac jövőbeli változásakor, majd az orosz, azerbajdzsáni és más termelők belépése függvényében dőlhet el, mit tesznek a Mol-papírokkal.

Mint fogalmazott, az érdekeltség megtartása mintegy “belépőjegyet biztosít” az OMV-nek a regionális piaci konszolidációban való részvételre. Ruttenstorfer a Mol-kudarc utáni pozícióját firtató kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem áll szándékában lemondani, továbbá, hogy a részvényesek és az igazgatótanács is elégedett a munkájával.

A vezérigazgató ezúttal sem részletezte, amit korábbi nyilatkozatában mondott a Mol-ban meglévő OMV-részesedés “értékének maximalizálási szándékáról”. Elmondta, hogy az OMV a közép-európai piac konszolidációjára törekszik, fontosnak tekinti a piac biztonságos ellátását.

A kérdésre, miszerint az OMV bekapcsolódik-e a horvát INA konszern megszerzéséért folyó versenyfutásba, elmondta, hogy az osztrák olajipari társaság minden közép-és kelet-európai privatizációban, köztük az INA privatizálásában is érdekelt, azonban a horvát kormány még nem indította be hivatalosan a privatizációs folyamatot és nem is küldött az OMV-nek a részvételére vonatkozó meghívást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik