Üzleti tippek

Nem vizsgálják a meggykartellt

A meggypiacon a piaci folyamatok és nem a feldolgozók vagy a felvásárlók kartellezése nyomán alakultak ki a nyomott felvásárlási árak - állapította meg a GVH. Vizsgálat ezért nem indult.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) két bejelentés is érkezett a meggypiaci anomáliák miatt. A piacelemezés megállapította: a hazai meggytermés hozzávetőlegesen 80 százalékát exportálják, a kivitel közel 70-80 százaléka befőtt formájában, esetleg közvetlen fogyasztásra megy, a legnagyobb felvevőpiac Németország.

A vizsgálat szerint az árszint idei csökkenése nem a felvásárlók kartellezésének, sokkal inkább a piaci folyamatoknak köszönhető, amelynek egyik eleme, hogy az átlagos termés ellenére túlkínálati piac alakult ki az új ültetvények termőre fordulása miatt.

Az alacsony ár másik okára a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adott információt: eszerint a német kiskereskedelmi láncok 2008-ban közel 0,5 eurót adtak egy üveg meggybefőttért, amiből 80 forint/kilogrammos felvásárlási ár következhet. Felmerült az is, hogy a tavalyi, magasabb árú alapanyagból, nagyobb önköltséggel készült késztermékből nagyobb készletek maradtak vissza. Így tulajdonképpen az vezetett az alacsonyabb felvásárlási árakhoz, hogy a feldolgozók így akarják kompenzálni veszteségeiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik