Üzleti tippek

A Mol legyőzte az OMV-t

Az osztrák OMV visszavonta ajánlattételi szándékát a Mol felvásárlására. A cég azért kényszerült erre, mert az Európai Bizottság túl szigorú feltételekhez kötötte a jóváhagyását.

A közlemény emlékeztet, hogy tavaly szeptember 25-én az OMV kinyilvánította szándékát: bizonyos feltételek teljesülése esetén részvényenként 32 ezer forintért ajánlatot tenne a Mol részvényeseinek.

Azonban az Európai Bizottság jelezte, hogy nem fogadná el az OMV javasolta kötelezettségvállalásokat, és mivel más kötelezettségvállalások elfogadhatatlanok lennének az OMV számára, ezért az OMV úgy döntött, hogy visszavonja az összefonódási javaslatot, amelyet idén január 31-én terjesztett az Európai Bizottság elé.

Nem erőltetik tovább

“A Mollal való, javasolt összefonódás további erőltetése az adott körülmények között ellentétes lenne a gazdasági és stratégiai ésszerűséggel az OMV számára”, olvasható az osztrák cég közleményében.

– Erősen hiszünk abban, hogy a Mollal való stratégiai szövetség eredeti terve ésszerű – tette hozzá az OMV vezérigazgató, Wolfgang Ruttenstorfer.

Mint a Mol aktív részvényese, az OMV ezentúl is módokat keres annak biztosítására, hogy a legjobb vállalatvezetési elveket alkalmazzák a Molnál. Ezért a Mol vezetését érintő pereket az OMV továbbra is folytatja, olvasható a közleményben, amely arra is ígéretet tartalmaz, hogy az OMV jelenleg többféle lehetőséget tanulmányoz a Molban lévő, 20,2 százalékos részesedése értékének maximalizálására.

Az Európai Bizottság korábban kiszivárogtatott, bizalmas dokumentuma megállapította, hogyha az osztrák OMV olaj- és gáztársaság felvásárolná a Molt, az komolyan korlátozná a piaci versenyt, és magasabb árakhoz vezetne.

Legalább egy finomítóba került volna

Az esetleges egyesülés révén az OMV, amelyé a schwechati finomító, megszerezné a Mol százhalombattai finomítóját, illetve a pozsonyi Slovnaft finomítót is. Mivel mindhárom finomító képes kerozinnal ellátni a bécsi repülőteret, egyetlen tulajdonos esetén megszűnne közöttük a verseny, a bizottsági dokumentum szerint.

Ez a bírálat fölveti annak lehetőségét, hogy az OMV-nek adott esetben meg kellene válnia az egyik finomítótól, hogy az üzletet Brüsszel jóváhagyja – írta korábban a bizalmas bizottsági dokumentumot kiszivárogtató Reuters.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik