Üzleti tippek

Mindenkit lesöpörnek a nagy láncok

A hazai boltok kiszorulása a piacról s a saját márkás termékek még hangsúlyosabbá válása várható a hazai élelmiszer-kiskereskedelemben egy friss tanulmány szerint.

„A nemzetközi láncok további erősödése valószínűleg kiszorítja a magyar piacról a kisebb hazai üzleteket. A nagy hipermarketek eddig jobbára homogén csoportja várhatóan kettéválik, mivel a Tesco az eddigi üzletekhez képest kisebb egységek létesítését is tervezi, és ezzel az egy üzletre eső árbevétele jelentősen csökken majd a többi hipermarkethez képest” – foglalta össze a várható trendeket Karsten Hegel, a PwC Üzleti Tanácsadás részlegének vezető menedzsere a PwC és a Budapesti Corvinus Egyetem diákjai közös tanulmánya alapján.

Eltűnhetnek a gyengébb cégek

Karsten Hegel szerint a közepes méretű boltok (például Reál, Co-op, CBA) a kisebb boltok mellett szintén az erősödő verseny veszteseivé válhatnak. Miközben erősítik költségvezetési stratégiájukat (melynek fókuszában a nagy mennyiség és alacsony költségek állnak), mégsem képesek lépést tartani a versenytársakkal. Ennek következtében a leggyengébb vállalatok felvásárlás vagy felszámolás révén el is tűnhetnek a piacról.

A sajátmárkás termékek további erősödése minden bolttípusban egyaránt várható. A hipermarketek és diszkontok által támasztott verseny miatt valószínűleg a közepes méretű boltok korlátozni fogják a városi üzleteik számát. Ehelyett inkább a kisebb településeken nyitnak újabb egységeket, mivel itt a fogyasztók a heti, kétheti nagybevásárlás helyett inkább a kis és közepes üzleteknek kedvező napi bevásárlást részesítik előnyben.

Nagyobb szigor kellene

Egy pesszimista forgatókönyv esetén a városi üzletek drasztikus leépítése is elképzelhető, amely során a cégek csak a legkiválóbb helyszíneket tartják meg.

Másik fontos tendencia, hogy egyes közepes boltokat franchise rendszerben működtető cégek nem határoznak meg kellően magas minőségi elvárásokat a hálózati tagokkal szemben – például az üzletek tisztasága tekintetében. A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a vásárlók megtartása érdekében a franchise követelmények szigorítása szükséges, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni az üzletek ellenőrzésére, esetleges elmarasztalására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik