Üzleti tippek

Csaláson kapták a BBC-t

A brit közszolgálati rádiózás és tévézés történetének eddigi legnagyobb összegű bírságával sújtotta az Ofcom, a brit médiafelügyelet a BBC-t, mert az több betelefonálós műsorában félrevezette a nézőket az elmúlt években.

A szerdán bejelentett döntés olyan ügyekre vonatkozik, amelyek már tavaly nyilvánosságra kerültek: ezek nyomán a BBC már egy éve leállított minden betelefonálós játékot. Az Ofcom vizsgálata most ért véget, és ennek nyomán összesen 400 ezer font – 117 millió forint – bírságot vetettek ki a brit közszolgálati rádió- és tévétársaságra.

A médiafelügyelet szerint nyolc műsor – négy tévés és négy rádiós program – esetében állapítottak meg “nagyon súlyos fogyatékosságot”. Előfordult például, hogy a producerek előre felvett műsorokat sugároztak, és közben a nézőket arra ösztönözték, hogy telefonáljanak be a stúdióba, bár jól tudták, hogy az utóbbiak semmiképpen nem nyerhetnek. Más esetekben a közönség helyett maguk a műsor munkatársai telefonáltak be a stúdióba, mintha igazi nézők lennének, s aztán kitalált néven a vetélkedő “győzteseiként” mutatták be őket.

Manipulált gyerekműsor

Tavaly a közszolgálati médiára már 50 ezer font bírságot vetettek ki, mert a Blue Peter című gyerekműsort hasonló módon manipulálták – ezt követően függesztette fel a BBC vezetősége a betelefonálós műsorokat. Elrendelték továbbá, hogy a személyzet részesüljön megfelelő oktatásban, azóta a BBC vezetőségének szerdai közlése szerint 19 ezer alkalmazott végzett ilyen tanfolyamot.

Májusban az Ofcom 5,68 millió font bírságot rótt ki az ITV kereskedelmi tévétársaságra, mert a legnépszerűbb betelefonálós műsoraiban szintén “trükközött”. Ez sokszorosa a BBC-re kirótt összegnek, amit az magyaráz, hogy a nézőket emelt tarifájú vonalakon bíztatták betelefonálásra, míg a BBC közvetlenül nem húzott hasznot a csalásból.

A BBC igazgatósága közleményt adott ki az ügyről, kifejtve, hogy elfogadja az Ofcom megállapításait, “kezdettől rendkívül komolyan veszi az ügyet”, és egy sor intézkedést hozott a visszaélések megakadályozása érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik