Üzleti tippek

Budapestre jár a Lufthansa

A Lufthansa német légitársaság dolgozóinak hétfőn hajnalban kezdődött munkabeszüntetése Ferihegyen nem érezteti hatását, egyetlen járatot sem töröltek még.

Mint Hardy Mihály, a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója elmondta: az utasok esetleg annyit érezhetnek, hogy a fedélzeti ellátás nem a megszokott a földi kiszolgálók sztrájkja miatt.

A német ver.di szakszervezeti szövetség határozatlan ideig tartó bérkövetelő sztrájkot kezdeményezett, és a Lufthansa teljes földi személyzete beszüntette a munkát.

Később jön a java

A sztrájk az első órákban leginkább a frankfurti és a hamburgi repülőteret érintette. Néhány járatot már kora hajnalban töröltek, néhány pedig késéssel indult. A munkabeszüntetés tényleges kihatásai mindenesetre későbbre várhatók.

A szakszervezeti szövetség a hetek óta tartó tárgyalások során az 50 ezer fős tagság számára 9,8 százalékos béremelést követelt, a Lufthansa ezzel szemben csak 6,7 százalékos, s kétszakaszos emelést ígért. A tárgyalások kudarca után a szakszervezeti tagság több mint 90 százaléka a meghatározatlan ideig tartó sztrájk mellett állt ki.

Alternatíván dolgoznak

A Lufthansa szükségtervet dolgozott ki elsősorban a tengerentúli, valamint a legnagyobb európai fővárosok közötti járatok közlekedésének biztosítására. A terv keretében ugyanakkor az utasoknak felajánlották, hogy más légitársaságokra váltsák át jegyeiket, illetve lehetséges esetben a vasutat vegyék igénybe.

A hétfőn nyilvánosságra hozott becslések szerint a sztrájk napi hatmillió eurós veszteséget okozhat a német légitársaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik