Üzleti tippek

Több tízmilliós bírság az Auchannak

Több tízmillió forintos bírságra számíthat az Auchan áruházlánc magyarországi érdekeltsége, mert a görögdinnyét beszerzési ár alatt értékesítette - jelentette ki Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A hivatal azért indított vizsgálatot, mert a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) bejelentést tett: hogy információi szerint az Auchan áruházakban beszerzési ár alatt értékesítik a terméket – közölte Lukács László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) elnöke.

A 2003-ban elfogadott agrárrendtartási törvény tiltja a beszerzési ár alatti értékesítést. Ez a törvény védi a termelőket azzal is, hogy tiltja a 30 napon túli fizetést az áruért, ez utóbbit a mostani vizsgálatban nem ellenőrizték. A múlt hét közepén kezdett vizsgálat bebizonyította, hogy az Auchan áruházlánc valóban beszerzési ár alatt értékesítette a gyümölcsöt: 65 forintért vette a görögdinnye kilóját, és 49-ért adta tovább.

Ezért az áruházláncot a beszerzési ár és az eladási ár különbözetének kétszeresére büntetik meg a törvény alapján. A bírság összege függ attól, hogy mekkora árukészletet szerzett be, majd adott tovább olcsóbban az Auchan a görögdinnyéből. Lukács László a várható bírságot több tízmillió forintra becsülte, hozzátéve, hogy az ellenőrök a vidéki üzleteket is vizsgálják. Az elnök szerint több száz tonna lehet az a mennyiség, amelyet az áruházlánc drágábban szerzett be, mint amilyen áron eladta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik