Üzleti tippek

Kiutasíthatják a TNK-BP brit vezérigazgatóját Oroszországból

Érvényes munkaszerződés hiányában nem kapja meg a TNK-BP orosz-brit olajipari vegyes vállalat külföldi vezérigazgatója az oroszországi tartózkodási engedélyt - közölte hétfőn a moszkvai Szövetségi Bevándorlási Szolgálat szóvivője.

Robert Dudley vezérigazgatót, a British Petroleum emberét a vállalat négy orosz, milliárdos társtulajdonosa igyekszik elmozdítani pozíciójából, szerintük ugyanis ő saját leányvállalataként kezeli a közös céget. A jelek szerint törekvésükben támaszkodhatnak az orosz bevándorlási hivatalra.

A törvény alapján érvényes a szerződés

Dudley szerződése tavaly lejárt, de a BP szerint az az orosz törvények értelmében még érvényes, mivel azt nem mondták fel, így automatikusan meghosszabbodik. Az orosz társtulajdonosok szerint viszont a munkaszerződés érvénytelen.

Az angol vezérgiazgató jelenleg ugyan rendelkezik oroszországi munkavállalási engedéllyel, de ahhoz, hogy tartósan az országban tartózkodjék, munkaszerződést kellene bemutatnia a hatóságnak.

Vízumát még egy alkalommal meghosszabbíthatják, de Dudley érvényes szerződés nélkül nem dolgozhat Oroszországban – közölte a bevándorlási szolgálat szóvivője.

Orosz hegemóniatörekvések

Nemcsak a vezérigazgató, de mintegy 150 BP-szakértő munkája is kérdőjelessé vált a vízum-, illetve munkavállalásiengedély-ügy miatt. A vállalathoz „közel álló” bennfentesek szerint félő, hogy a munkavállalási engedélyek feletti vita is része annak az erőfeszítésnek, amellyel az oroszok „alattomban” megpróbálják
megszerezni a vegyes vállalat ellenőrzését, úgy, hogy a részesedést azután eladják valamely orosz állami vállalatnak, például a Gazpromnak vagy a Rosnyeftnek, jóllehet ezt az orosz befektetők cáfolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik