Üzleti tippek

Eladnák a Szobi Szörpöt

Nyilvános pályázaton meghirdetik értékesítésre a felszámolás alatt lévő Szobi Szörp Gyümölcsfeldolgozó Zrt. eszközeit - közölte az eljárással megbízott felszámolóbiztos.

1967-ben 7 termelőszövetkezet által létrehozott cég 1990-ben alakult részvénytársasággá 290 millió forint alaptőkével. 1997-ben 300 millió, majd 1998-ban további 150 millió forintos alaptőkeemelés történt, és a tulajdonosi kör két új pénzügyi befektetővel bővült.

Az évek során az üzem mind több adósságot halmozott fel, majd 2007 augusztusában fizetésképtelenség miatt felhagyott a termeléssel és bezárt. Utolsó, nyilvános, 2006. decemberi mérlege szerint üzemi tevékenységének eredménye 123 millió forint volt, mérleg szerinti eredménye pedig – 110 millió forint.

Több hitelező felszámolási kérelmet nyújtott be a társaság ellen. Eddig 106 hitelező jelentette be követelését, amelynek összege meghaladja a 3,4 milliárd forintot. Elsőként a Raiffeisen Bank 1,5 milliárd forintos követelése emelkedett jogerőre, aminek alapján a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság a Vectigalis Zrt.-t jelölte ki a felszámolás levezényelésére.

A 4500 lélekszámú Pest megyei település (független) polgármestere, Remitzky Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy véleménye szerint a szobi üzem tönkremenetele, legalábbis részben, az évekkel ezelőtt végrehajtott hibás termékszerkezet-váltás számlájára írható. A gyümölcssűrítmények helyett kizárólag ivólé előállítására rendezkedtek be, amiből túlkínálat volt a piacon.

Nehéz helyzetbe kerültek a beszállítók is – tette hozzá a polgármester. Nekik a termeléshez szükséges banki kölcsönöket 15 napon belül kellett fizetniük, a késztermékért viszont csak 90 napos határidőre fizettek az áruházláncok, ez idő alatt pedig sokuk tönkre ment. Tavaly a cseh Kofola cég az üzemet a bezárás előtt megvásárolta volna, de nem jött létre az üzlet.
Most jó néhány család lehetetlen helyzetbe került, mert más megélhetési lehetőség számukra nincs a városban – mondta a polgármester. Hozzátette: a munkanélküliség megemelkedett, eléri a 7 százalékot, és az önkormányzatnak egyre több pénzt kell szociális segélyekre fordítania.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik