Üzleti tippek

“Fapados” szereplő készül a magyar mobil-piacra

Negyedik szereplő érkezne a magyar mobil-piacra, ha ezt a jelnlegi három szereplő, vagy a hírközlési hatóság is úgy akarja. A Telekom 4 Magyarország Zrt. "fapadosként" a piacon lévő társaságoktól bérelné a hálózatot vagy a 450 megaherzes frekvenciasávon üzemelne.

A Telekom 4 Magyarország Zrt. be kíván lépni a magyar mobiltelefon-piacra – közölte Neuman Péter, a Telekom 4 Magyarország Zrt. vezérigazgatója szerdán a távirati irodával.

A szakmai és pénzügyi befektetői háttérrel rendelkező, most még 5,1 millió forint jegyzett tőkéjű projekttársaság a későbbiekben vagy bérelt hálózaton (MVNO – Mobile Virtual Network Operator) keresztül szolgáltatna, vagy – egy mobil frekvencia birtokosaként – saját hálózaton – mondta a vezérigazgató.

A Telekom 4 egy éve vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként jelenhetne meg virtuális – azaz rádiós hálózattal nem rendelkező, a hozzáférést valamely licensszel rendelkező szolgáltatótól bérlő – szolgáltatóként, úgynevezett MVNO-ként Magyarországon.

Mint arról az FN beszámolt, Európában sok helyen működnek hasonló cégek, többen közülük “fapados” szolgáltatásokat ajánlanak ügyfeleiknek nagyon kedvező áron.

A legolcsóbb lehetne

Virtuális szolgáltatóként a Telekom 4 a legolcsóbb és legegyszerűbb szolgáltatást kínálja majd azoknak a potenciális felhasználóknak, akik a legköltségérzékenyebbek, és kevésbé érdeklődnek a fejlettebb technológiák iránt – magyarázta a vezérigazgató.

Neuman Péter megjegyezte, hogy Európa számos országában üzleti alapon létrejött szerződések alapján a már piacon lévő és a virtuális szolgáltató számára is sikeresen működik MVNO. Magyarországon ilyen megállapodást még nem sikerült tető alá hozni – mondta Neuman Péter – hozzátéve: bízik benne, hogy a helyzet rövidesen megváltozik.

Forrás: FN-gyűjtés

Forrás: FN-gyűjtés

A Telekom 4 vizsgálja egy új, negyedik hálózati szolgáltató (MNO) mielőbbi létrehozásának feltételeit, és akár önállóan, akár konzorciumi tagként indulni fog a pályázaton.

Kinek kell a versenytárs?

Márton György a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője
az MTI-nek elmondta: a hatóság szerdán tartott nyilvános meghallgatást, a mobiltelefon- és a vezeték nélküli szélessávú internet-piac élénkítésének lehetőségeiről.

A meghallgatáson a jelenlegi és az esetleges jövőbeli piacra lépést tervező szolgáltatókkal a minél rugalmasabb frekvencia hasznosítás kérdéseiről, a piaci verseny élénkítéséről, valamint a virtuális mobilszolgáltatásról, a lehetséges negyedik mobilszolgáltató piacra lépéséről, és a 450 megaherzes frekvenciasáv újbóli megnyitásának lehetőségéről is szó esett.

A szóvivő hozzátette: az NHH abban hisz, hogy a virtuális mobilszolgáltatás (MVNO) a piaci szereplők megállapodásával jöhet létre Magyarországon. Az NHH csak akkor élne hatósági eszközökkel, ha kiderülne, hogy a már piacon lévő szereplők akadályozzák mások belépését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik