Üzleti tippek

Olcsóbbak lesznek a külföldre küldött SMS-ek

Akár egy éven belül a felére csökkenhet az EU-ban a roaming - a másik országba küldött - SMS-ek díja, miután szabályozzák a kis- és nagykereskedelmi árakat. A magyar mobilszolgáltatók – uniós társaikhoz hasonlóan – a szabályozó hatóságok felszólításai ellenére nem csökkentették önként tarifáikat, így jövőre kötelesek lesznek „jóárasítani” azokat.

A belföldön, illetve külföldön küldött rövid szöveges üzenetek (SMS) ára az indokoltnál nagyobb mértékben tér el egymástól és a valós költségektől, ezért az ERG indokoltnak és szükségesnek tarja a roaming-SMS-ek ára kis- és nagykereskedelmi szabályozásának bevezetését – mondta a közlemény szerint Pataki Dániel, az európai hírközlési szabályozó hatóságok csoportja (European Regulators Group), az ERG elnöke, amivel egyetértett Viviane Reding EU-biztos is.

Önként nem csökkentettek

Pataki hozzátette, hogy álláspontjuk szerint a kiskereskedelmi árnak a nettó 11-15 eurócentes sávban kell lennie. Hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé terjeszti a javaslatát. A valamennyi uniós szolgáltatót árcsökkentésre kötelező szabályozás várhatóan 2009. július elsejéig hatályba lép.

A roaming környezetben küldött SMS-ek ára az Európai Unióban gyakorlatilag változatlan, 2007 októbere és 2008 márciusa között az ERG adatai szerint átlagosan nettó 29 eurócentbe kerültek, ami azt jelzi, hogy a szolgáltatók az uniós biztos, illetve a szabályozó hatóságok többszöri felszólítása ellenére sem csökkentették önként ezeket a tarifákat.

Elértük az uniós árszintet

A magyarországi szolgáltatók által alkalmazott roaming-SMS-árak az uniós átlag közelében vannak, 2008 első negyedévében átlagosan nettó 29,6 eurócentbe (kb. 90 forint áfával) kerültek.

Az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) adatai szerint a magyar szolgáltatók által az uniós országokban alkalmazott roaming-SMS-árak minimum kétszer, de esetenként tízszer drágábbak a belföldi SMS-eknél, mivel az uniós szolgáltatók többségéhez hasonlóan a magyarországi operátorok sem reagáltak érdemben a bizottság és a szabályozók korábbi felhívásaira, és nem csökkentették a roaming-SMS-díjakat.

Az EU-ban évente mintegy 2,5 milliárd SMS-t küldenek a felhasználók roamingolás közben. A roaming SMS-ek sok esetben tízszer annyiba kerülnek, mint a belföldön küldött szöveges üzenetek, ez pedig nem szolgálja sem a fogyasztók, sem pedig az unió érdekeit – mondta Viviane Reding.

A hangforgalom kis- és nagykereskedelmi árát szabályozó uniós roaming-rendelet 2007. június 30-án lépett hatályba. A szabályozás hatására már tavaly nyár végére jelentősen, 25-50 százalékkal csökkent a beszédcélú roaming hívások ára. Az előírásokat a szolgáltatók betartották, de az ERG javaslata szerint az eredetileg 3 évre hozott rendelkezést hosszabb távon fenn kell tartani, mert a piacon a korábbi várakozásokkal ellentétben nem alakult ki árverseny a szolgáltatók között.

A mobilinternetet a piacra bízzák

Az ERG a hang- és az SMS-roaming szabályozása mellett egyelőre nem javasolja a mobilinternetezés árának szabályozását, de mindenképpen további díjcsökkenést lát szükségesnek ahhoz, hogy a szabályozást a későbbiekben is kizárhassa. Maga a mobilinternet és így az adatroaming is egy új piaci szolgáltatás, amelynek elterjedését egy esetlegesen túl erős szabályozás akár károsan is befolyásolhatja. Ugyanakkor az európai szabályozó hatóságok azt javasolják, hogy a szolgáltatók tegyék a tarifákat átláthatóvá, és egyebek mellett teremtsék meg a közel valós idejű forgalom-ellenőrzés lehetőségét – áll a közleményben.

Az EU-ban 2007 második negyedéve és 2008 első negyedéve között egységenként 5,9-ről 3,6 euróra csökkent a kiskereskedelmi adatroaming átlagos díja, de a mérték országonként jelentősen eltérő.

Magyarországon ugyanebben az időszakban az átlagos díj 6,9 euróról 5,8 euróra csökkent, de várhatóan az átlagdíj csökkenése felgyorsul, mert a három magyar szolgáltató közül immár kettő kínál kedvezményes – bár a belföldinél így is jóval drágább – adatroaming-tarifát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik