Üzleti tippek

A Mol megvenné az INA egészét

Horvátországban is összecsap a Mol és az OMV: hétfő délután a Mol ajánlatot tett a horvát olajcég összes, nem a birtokában és a horvát állam kezében lévő részvényének megvételére. Osztrák lapok szerint elképzelhető, hogy a Mol most túlköltekezik. A piac reakciójára még várnunk kell.

A mai napon a Mol hivatalosan bejelentette szándékát az érintett feleknek Horvátországban, hogy nyilvános ajánlatot kíván tenni a törvény által előírt határidőn belül az INA közkézhányadban lévő részvényeire, azaz amelyek nem a Mol, vagy a vele összehangoltan eljáró Horvát Köztársaság tulajdonában vannak – olvasható a magyar olajtársaság közleményében, amelyet honlapján közölt a Budapesti Értéktőzsde.

Jelenleg a horvát olajcég részvényeinek 30 százalékával kereskednek szabadon a tőzsdén, vagyis ennyi minősül közkézhányadnak. Az INA részvényeinek 44,85 százaléka a horvát államé, 25 százaléka és még egy részvény padig a Mol-é.

A Mol nyilvános ajánlatával meg kívánja erősíteni elkötelezettségét az INA-val való stratégiai partnerség iránt, és egyben véget kíván vetni a további spekulációknak – indokolja a Mol közleménye a vételi ajánlatot, amely a dokumentum szerint „tisztességes és méltányos” lesz.

A Mol-OMV-csata folytatódik

A múlt hét végén horvát sajtóértesülések szerint az OMV is jelezte szándékát a horvát kormánynak, hogy megvásárolná az INA részvényeinek 26 százalékát. A hírre drágulni kezdtek az INA részvényei, de a mostani bejelentés nyomán egyértelművé vált: a horvát kabinet a magyar olajcéget látja szívesebben szakmai befektetőként.

Nem adja fel az OMV

Az OMV a mostani bejelentés után is érdekelt a horvát INA privatizációjában – közölte a társaság, amelynek továbbra sem változott a véleménye a Mol és az OMV összefogásának lehetséges előnyeiről.

Az osztrák gazdasági sajtó találgatása szerint a Molnak nem lesz elég pénze arra, hogy méltányos ajánlatot tegyen az INA-ra, vagy ha mégis, az úgy „kivérezteti” az olajcéget, hogy annak részvényei a Budapesti Értéktőzsdén kezdenek zuhanásba, ami viszont az OMV ottani helyzetét erősítheti.

Majd kiderül

A Mol papírok kereskedését 13 óra 27 perckor függesztették fel a társaság kérésére, akkor a papír 0,27 százalékos mínuszban volt, majd 15 óra 45 perckor állították vissza; nem sokkal később 1,62 százalékos veszteségbe került a Mol-részvények árfolyama a pénteki záráshoz képest.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője szerint a Mol hosszabb távú árfolyam alakulását, az üzlet piaci megítélését nagyban befolyásolja majd a ma még nem ismert vételi ár – nyilatkozta a közgazdász az MTI-nek. Hozzátette: akvizíciók bejelentésekor általában a vevő társaság részvényára csökken, így valószínű a Mol árfolyamának gyengülése is rövid távon. Hosszabb távon azonban, az üzleti döntést megalapozó szinergiák várhatóan pozitívan hatnak a Mol megítélésére. Sőre Balázs hozzátette, hogy a piacot kissé meglepte a bejelentés.

Tordai Péter, a KBC Securities elemzője összességében enyhe pozitív hatást vár a bejelentéstől. Elmondta, hogy a Molnak legalább az elmúlt három hónap súlyozott átlagárán, minimum 2560 kunán kell vételi ajánlatot tenni, ami lényegesen alacsonyabb az elmúlt egy-két napi, 3000 kunát is meghaladó árfolyamnál. A Mol ezzel a bejelentéssel korlátozza az INA-val kapcsolatos spekulációk árfelhajtó hatását – vélte az elemző az MTI-nek nyilatkozva

Ajánlott videó

Olvasói sztorik