Üzleti tippek

Kikérdezték a Molt és az OMV-t

Az OMV osztrák és a Mol magyar olajipari cégek képviselői találkoztak az Európai Bizottsággal, hogy felbecsüljék az OMV által szorgalmazott felvásárlás lehetséges versenyügyi hatásait - mondta pénteken egy bennfentes a Dow Jones hírügynökségnek.

A forrás szerint úgy tűnik, hogy a bizottságnak fenntartásai vannak bizonyos piacokkal kapcsolatban, ahol az esetleges egyesülés aláásná a versenyt. Csütörtökön a Reuters idézett az Európai Bizottság egyelőre bizalmas dokumentumából. E szerint, ha az OMV felvásárolná a Molt, az komolyan korlátozná a piaci versenyt, és magasabb árakhoz vezetne. A javasolt egyesülés következtében Ausztriában, Magyarországon és Szlovákiában korlátozottá válna a verseny a benzin, a dízelolaj, a fűtőolaj és a kerozin piacán. A versennyel kapcsolatban komoly gondok merülnének fel a magyar és a szlovák aszfaltpiacon, és a benzin valamint a dízelolaj magyarországi, szlovákiai és romániai forgalmazásakor,

Csütörtökön a Molnál úgy nyilatkoztak: „A bizottság néhány hét múlva fogalmazza meg a végleges álláspontját, addig a vizsgálat folyamán megjelenő híreket a Mol nem kommentálja”. A tartalmi kérdéseket illetően hasonlóan fogalmazott az OMV is és az EU versenyügyi főigazgatóságának a szóvivője sem kommentálta a dokumentum kiszivárogtatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik