Üzleti tippek

Bírálták a Siemenst az elbocsátások miatt

A németországi leépítéseket München mellett elsősorban Erlangen és Nürnberg térségét érintik, de kiterjednek Hannoverre, Berlinre, Hamburgra és más városokra is. A megszüntetendő külföldi munkahelyekkel kapcsolatban továbbra sincsenek információk.

Élesen bírálta a Siemens konszern vezetőségét a tervezett elbocsátások miatt szerdán az IG Metall fémipari szakszervezeti szövetség. Bírálta a bejelentett elbocsátásokat Günther Beckstein bajor miniszterelnök is.

Peter Löscher, a konszern vezetője – az igazgató tanács elnöke – előző nap közölte, hogy 2010-ig világméretekben csaknem 17 ezer – egészen pontosan 16 750 – munkahelyet szüntetnek meg. Ezek közül 5250 a németországi Siemens-munkahelyeket érinti.

Löscher – aki egy éve áll a cég élén – a leépítéseket takarékossági okokra hivatkozva elengedhetetlennek nevezte. A Siemens 2010-ig mintegy 1,2-1,3 milliárd euróval kívánja csökkenteni az adminisztrációs és üzemi költségeket, Löscher ugyanakkor a tervezett leépítéseket a kedvezőtlen konjunktúra-kilátásokkal magyarázta.

A Siemens munkavállalóinak szakszervezete bejelentette, hogy a tervezett leépítéseket jogi úton kívánja megakadályozni, s ezen kívül munkabeszüntetéseket helyezett kilátásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik