Üzleti tippek

Sztárcsinálók

Tehetség és egy jó menedzser a titka, hogyan legyünk gazdagok és híresek. Összeállt az első lista, kiknél érdemes kopogtatni, hogy garantált legyen a siker.

Ki ne játszott volna már el a gondolattal, hogy híres rocksztár, színész vagy esetleg fotómodell legyen, aki sorra kapja a jobbnál jobb felkéréseket. Harminc évesen egy New York-i vagy londoni luxuslakosztály, egy malibui villa és egy brit vagy francia kastély tulajdonosa, s csupán a bankszámláján gyűlő pénzt számolja. Ha megvan a tehetségünk, akkor szinte már nyert ügyünk van, mivel összeállt az első lista, amely a brit sztárvilág 20 legfontosabb nevét tartalmazza.

Lapunk nemrégiben arra tett kísérletet, hogy összegyűjtse a hazai médiavilág 50 legbefolyásosabb személyét, a Guardian pedig nem kevesebbre vállalkozott, mint, hogy a celebek mögött álló gépezet legfontosabb mozgatórugóit tárja a nagyérdemű elé. Utóbbi lajstrom érdekessége, hogy a nevek legtöbbjét mindeddig az ismeretlenség homálya borította. A háttérben ügyesen megbújva egyengetik a sztárok útját a mindennapokban, legyen szó kínos válóperes tárgyalásról vagy arról, hogyan szabaduljon meg azoktól a fránya zsírpárnáktól az aktuális tinibálvány.

Top 20 sztárcsináló

Simon Fuller – művészeti menedzser
Scott Rudin – filmrendező
Rich Ross – a Disney Channel elnöke
Thierry Fremaux – a Cannes-i Filmfesztivál művészeti igazgatója
Stever Stoute – reklámguru
Sarah Doukas – a Storm Models alapítója
Lindy King – a United Agents elnöke
Bernd Beetz – a Coty elnöke
Margareta Van den Bosch – H&M kreatív tanácsadó
Barbara Charone – zenei PR-tanácsadó
Jon Holmes – sportmenedzser
Steve Coogan és Henry Normal – televíziós producer
Brian Higgins – zenei producer
Alison Howe és Mark Cooper – televíziós producer
Tracy Anderson – személyi edző
Claire Powell – Katie Price és Peter Andre menedzsere
Julie Mannion – a KCD worldwide producere
Jason Fraser – paparazzo
Rebecca Farnworth – ghostwriter
Raymond Tooth – ügyvéd
Forrás: Guardian

Ismerősen cseng Jason Fraser vagy Rebecca Farnworth neve? Nem? Pedig mindkettőt érdemes jól megjegyezni, s ha már betörtünk a hírességek világába, előbbit igyekezzünk messziről elkerülni. Jason Fraser ugyanis méltán pályázhatna a paparazzók királya titulusra. Egyedül neki sikerült lencsevégre kapnia Diana hercegnő és Dodi Al Fayed csókját a végzetes tragédiát megelőző közös nyaraláson. A 14 évesen Margaret és Denis Thatcher fotójával berobbanó paparazzóról exkluzív fotói miatt folyamatosan úgy hírlik, hogy lepaktál a sztárokkal. Ám a pletykákat mindeddig nem sikerült bizonyítani, s a celebekről időnként készülő kínos felvételek is rácáfolnak e híresztelésekre.

Nem kell ennyire tartanunk Rebecca Farnworthtől. A hölgy „ghostwriter”, pestiesen szólva „néger”, azaz más nevében ír könyvet. Ha már kellően megalapozott a hírnevünk, mindenképpen érdemes megjelenni egy-két önéletrajzi írással, de próbálkozhatunk a celebvilágban divatos mese- vagy szakácskönyvírással is. Írói véna hiányában forduljunk bizalommal Rebeccához. Farnworth kisasszony több éve egyengeti sikeresen a brit kebelcsoda, Katie Price (ismertebb nevén Jordan) írói pályafutását. Irodalmi körökben kétkedve fogadták az E kosaras „írónőt”, az eladási listák viszont mindenképpen őt igazolják: önéletrajzi könyvei több mint egymillió példányban keltek el az utóbbi években, meséivel pedig a „2007 gyerekírója” díjra is esélyes.

De nemcsak a csúcson lévőknek nyújt segítséget a lista, hanem azoknak is, akik még pályafutásuk elején vannak, s hezitálnak, hogy a modellkarriert vagy az éneklést válasszák-e, netán színészi képességeiket bontakoztassák ki a következő hollywoodi kasszasikerben. Sarah Doukas neve leginkább a modellvilágban cseng ismerősen. Az ő felfedezettje többek között Kate Moss és Eva Herzigova, de a szépségek felfuttatásán kívül hathatós segítséget nyújt abban is, hogyan váljanak eladható brandekké az ifjú hölgyek. Doukas több modell zenei, illetve színészi karrierjét egyengeti, de segít a Harry Potter szériából ismert Emma Watsonnak is, hogy neve kereskedelmi márkaként is megállja a helyét.

A zenei pálya felé kacsingatóknak Brian Higgins vagy Barbara Charone nevét érdemes megjegyezniük. Higgins slágerbrigádja, a Xenomania a legjobb dalszerzőket és producereket alkalmazza. A Sugababes, Kylie vagy a legújabb brit lánycsapat, a Girls Aloud toplistás dalai is mind a nevükhöz fűződnek. Charone pedig a brit PR csimborasszója, többek között Madonna és Neil Diamond dolgozik vele a szigetországban. A meglehetősen színes lista a brit megasztár kitalálójától (Simon Fuller) a sportolók védőangyaláig (Jon Holmes) vagy a személyi trénerek istennőjéig (Tracy Anderson) számos befolyásos személyt tartalmaz. Akinek a nevét a jövőre gondolva mindenképpen fontos még megjegyeznünk, az Raymond Tooth. Úgy hírlik, a válóperes sztárügyvéd nyert pereinek aránya jóval 90 százalék feletti, a tapasztalatokról kérdezzük Irina Abramovicsot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik