Üzleti tippek

Akadályba ütközött a digitális programcsokor

Az Országgyűlés illetékes ad hoc bizottsága alaki és pontszámítási kifogásai miatt átdolgozásra visszaküldi a Nemzeti Hírközlési hatóságnak (NHH) a tévés és rádiós digitális programcsokrok (multiplexek) üzemeltetésére kiírt pályázat eredményére tett javaslatot - döntött a testület hétfői.

Az ülés több résztvevője elmondta, hogy várhatóan még ebben a hónapban ismét a bizottság elé kerülhet az anyag. Az NHH által március 25-én kiírt tenderekre az április 24-ei határidőig összesen négy pályázat érkezett: az egy csomagban meghirdetett öt földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózat üzemeltetésére az Antenna Hungária Zrt. és a Digital Broadcasting Kft., a VHF sávban működő földfelszíni digitális rádiós műsorszóró hálózat üzemeltetésére pedig az Antenna Hungária Zrt. és a Magyar Rádió Zrt. pályázott.

Két héttel később jelentette be az NHH, hogy mind a négy dokumentáció megfelel a formai követelményeknek; ezt követően kezdődött meg a nyilvántartásba vett pályázatok tartalmi elbírálása. Az NH akkor azzal számolt, hogy az eredményhirdetésre – a parlamenti bizottság jóváhagyása után – idén augusztusban kerülhet sor.

A pályázati kiírás szerint a nyertesek 12 évre szóló jogosultságot szereznek a digitális programcsokrok (multiplexek) üzemeltetésére. Az alkalmazott tömörítési eljárásról az üzemeltető dönthet, miként arról is, hogy a programcsokrokba az előírt közszolgálati adások mellett milyen más tartalmak kerülnek majd be, és ezeket (a televíziós multiplexek esetében) ingyenesen vagy előfizetéses konstrukcióban teszi-e elérhetővé.

A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak két multiplexen 2008-ban el kell indulnia, míg a nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobil-TV (DVB-H – Digital Video Broadcasting- Handheld) szolgáltatást is nyújthat. A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után indulhat be. Az Európai Unióban – és így Magyarországon is – a földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania.

Mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérnie. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége. A kiírás szerint a pályázók ajánlatot tehetnek az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj mértékére is. A televíziós műsorszóró pályázaton az egyszeri díj minimálisan 300 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 3 százaléka. A rádiós pályázaton az egyszeri díj minimálisan 50 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 0,5 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik