Üzleti tippek

Az ÁSZ vizsgálná az Advertum-ügyet

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát kezdeményezte az Advertum-ügyben pénteki ülésén a parlament kulturális bizottsága, miután meghallgatta Keller László pénzügyminisztériumi államtitkárt.

A bizottság ülésén a szocialista képviselők távollétében egyhangúlag döntöttek arról, hogy az ÁSZ vizsgálja ki az Advertum Kft.-nek kormányhatározatban biztosított 5,2 milliárdos kormányzati kezességvállalást.

Keller László – a kormányoldal egyetlen képviselőjeként – elmondta: az Advertum-üggyel kapcsolatban a kiindulópont az Orbán-kormány 2001-es 8,3 milliárd forint összegű állami garanciavállalása a labdarúgás infrastrukturális és szervezeti feltételeit javító hitelfelvételhez.

Visszavonatnák a kormányhatározatot

A jelen lévő kilenc Fidesz-KDNP-s képviselő – Pető Iván szabad demokrata bizottsági elnök nem szavazata ellenében – viszont arról döntött, hogy a bizottság szólítsa fel a kormányt az Advertummal kapcsolatos határozatának visszavonására és kezdeményezzen tárgyalást a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (MHLL) tartozásairól az érintettekkel.

Május végén jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forintos hitelhez juthat a nyírségi székhelyű és működési területű Advertum Kft., amely hitelből törleszti az állam részére a Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, további 2,1 milliárdot pedig országos médiarendszer kiépítésére fordít marketingjogokat hasznosítása céljából.

3,1 milliárdos hitelt kaptak

Így juthatott 3,1 milliárdos hitel, egy 3 milliós törzstőkéjű cégnek, a Profi Liga Kft.-nek. A hitelt 2006 júniusában kellett volna visszafizetni, ám erre nem került sor. Ezután a hitel alapjául szolgáló 3,1 milliárd forint értékű kötvényt jegyző Magyar Fejlesztési Bank pert indított a Profi Liga Kft. ellen.

Majd a jogerős bírósági ítélet alapján 2007 októberében lehívta az állami garanciát, amit 2008 januárjában ki is fizetett az Államkincstár – ismertette a történteket a PM-államtitkár.

Keller László elmondta: az Advertum jelentkezett, hogy helytáll a Profi Liga Kft. helyett, és ha majd a piacon kap hitelt, akkor a médiajogokból kifizeti a 3,1 milliárdot. A kormányhatározatban lévő 5,2 milliárdos kezességvállalás pedig ahhoz kell, hogy ezt az üzletet létrehozhassa.

Keller az APEH-ra hárítana?

Mint az államtitkár kifejtette: nem történt olyan kötelezettségvállalás a májusi kormányhatározattal, amely miatt az államot kár érhetné. hangsúlyozta: egy felelőtlen 2001-es döntést követő több mint 3 milliárdos veszteséget kell orvosolni. Hozzátette: a kormányhatározattal a 5,2 milliárdos állami kezességvállalás még nem jött létre, ez csak a szerződéssel valósul meg, ha annak feltételei fennállnak.

Egy másik lehetőségnek nevezte Keller László, hogy az APEH próbálja behajtani, amit a profi liga tartozásaiból be lehet. Végrehajtással “szedjük be, amit be tudunk szedni”, ám ebben az esetben csak egy töredék térülhet meg. Egy további lehetőség, hogy az ÁSZ keresse meg egyfelől azt a 3 milliárdot, amit egy átláthatatlan körben az Orbán-kormány meghitelezett, másrészt azt a 3 milliárdot, amit a médiajogokból sikerült beszedni ennek a körnek, de abból nem fizette vissza a hitelt – mondta Keller László.

“Ha az APEH a végrehajtást végigviszi, akkor az érinti a 16 első osztályú, valamint a 32 másodosztályú csapatot működtető gazdasági társaságot” – olvasható a Pénzügyminisztérium írásos tájékoztatójában. Keller László úgy fogalmazott, hogy lehetetlen helyzetben próbáltak egy olyan megoldást találni, amely nem drasztikus a futballklubokra nézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik